România a înregistrat cel mai mare avans anual estimat al producției de vin din UE în anul 2021, potrivit unei analize realizate de firma de consultanță KeysFin. Pentru anul 2021 analiștii estimează un avans de peste 20% și chiar depășirea maximului istoric atins în 2017, de peste 2 miliarde de lei, conform datelor Organizației Internaționale a Viei și Vinului

„În ciuda scăderii producției de vin la nivel mondial din 2021, piața vinului din România este estimată să înregistreze cel mai mare avans procentual dintre statele europene și astfel să rămână al VI-lea producător de vin din UE” a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

În anul 2020, în România existau 596 de companii care aveau ca obiect de activitate producția de vinuri și/sau cultivarea de struguri (CAEN 1102 - Producția de vin din struguri și CAEN 0121 - Cultivarea strugurilor), cu 0,8% mai multe raportat la 2019 și în creștere cu 41% față de 2010.

Cramele Recaș, Jidvei și Cotnari, în topul producătorilor de vin în 2020, după cifra de afaceri

În ceea ce privește topul producătorilor de vin locali, liderul pieței a rămas Cramele Recaș, cu o cotă de 11,6% din total și o cifră de afaceri de 201 milioane lei. Pe locul doi se află Jidvei Filiala Alba, jucător care a înregistrat în 2020 cea mai mare scădere anuală din Top 5, de 25%, ajungând astfel la o cotă de 8,4% din total, urmat de Cotnari, 8,2% din total, Crama Ceptura, care a înregistrat cea mai mare creștere procentuală din Top 5 și a ajuns la o cotă de piață de 7,2% și Zarea, 6,4% din total în 2020.

Retail jobs

Primii 10 producători de vin din România au avut o cifră de afaceri cumulată de 983 milioane de lei anul trecut, ceea ce a reprezentat 57% din piață.
După 7 ani de pierdere din ultimii 10, rezultatul net al producătorilor de vin locali a ajuns la un nivel record și a depășit pentru prima dată pragul de 100 de milioane de lei în anul pandemiei.

Cel mai profitabil jucător din piață în 2020 a fost liderul după cifra de afaceri, Cramele Recaș, cu un rezultat pozitiv care reprezintă aproape un sfert din profitul pieței de vin din România. Pe următoarele locuri se află Crama Ceptura, ce a înregistrat un profit net de 21,6 milioane de lei, Jidvei Filiala Alba, cu un profit net de 17,8 milioane de lei), Zarea, profit net de 9 milioane de lei și Casa de vinuri Cotnari, care a raportat un profit net de 6,7 milioane de lei. Primele 5 companii ale clasamentului au generat împreună peste 53% din profitul pieței în 2020.

Citeste si:
Studiu Harvard: Cinci tipuri de alimente care te fac să fii obosit...
Studiu Harvard: Cinci tipuri...

România, țara cu cel mai mare avans anual al producției de vin din UE în 2021

La nivel mondial, producția de vin este estimată în acest an la 250 milioane hectolitri, volumul fiind cu 4% sub nivelul din 2020, potrivit datelor Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OVIS).

În ceea ce privește Uniunea Europeană, volumul producției de vin este estimat la 145 milioane hectolitri pentru acest an, cu 13% sub nivelul din 2020.

Sunt preconizate scăderi anuale în topul celor mai mari producători de vin din UE: Italia (44,5 milioane hectolitri,cu o scădere de 9%), Spania (35 milioane hectolitri, cu o scădere de 14%) și Franța (34,2 milioane hectolitri, cu o scădere de 27%).

De cealaltă parte, potrivit estimărilor, țările care vor înregistra creșteri în 2021 față de anul anterior vor fi: Germania (al patrulea producător european, cu 8,8 milioane hectolitri și o creștere de 4%), Portugalia (6,5 milioane de hectolitri și o creștere de 1%) și România (al șaselea producător european, cu 5,3 milioane hectolitri, respectiv cel mai important avans estimat din UE în 2021, de 37%.).

Citeste si:
Forta de munca sezoniera, principala problema a producatorilor de vin
Productie de 4 mil....

KeysFin oferă soluții de reducere a riscului comercial utilizând date despre companiile din România și din străinătate prin intermediul unor instrumente dedicate.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri