UPDATE 16:27 - Coaliţia de guvernare pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru sprijinirea salariaţilor din companiile vizate de sancţiunile împotriva Rusiei, a anunţat, miercuri, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.

"Colegii mei de la ANOFM au discutat astăzi la ANAF şi cu băncile din România. Pregătim la nivel de coaliţie o ordonanţă de urgenţă care va avea prevederi pentru şomajul tehnic. Am auzit începând de ieri această problemă. Am convocat deja la Ministerul Muncii o comisie de dialog social strict pentru această problemă. Se pare că sunt soluţii, şi eu pentru şomajul tehnic am prins un articol în ordonanţa de urgenţă cu o anumită derogare. Deci există soluţii, aşa cum am identificat pentru plata şomajului, cu siguranţă vor fi soluţii şi pentru salarii. Când se va termina comisia de dialog social cu siguranţă veţi primi o informare. Există soluţii, oamenii să nu se panicheze. Această ordonanţă este pe ordinea de zi a şedinţei de coaliţie şi eu sper ca dacă nu vineri, atunci sper ca săptămâna viitoare să o avem în Guvern. Am propus coaliţiei această ordonanţă pentru că există acest pericol de a se închide capacităţi de producţie din cauza crizei din Ucraina, Rusia şi Belarus", a afirmat ministrul Muncii, potrivit Agerppres.

Știrea inițială

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor Publice a făcut câteva precizări cu privire la companiile cu acționariat rusesc care operează pe piața locală, cât și despre sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus acestora. La nivel național, efectele sancțiunilor impuse pentru aceste firme se resimt prin imposibilitatea de a plăti salariile pentru angajații care lucrează la aceste companii.

TMK Artrom, unul dintre cei mai mari producători industriali de țevi din România este una dintre companiile vizate de sancțiunile Rusiei. Firma, susținută de un puternic concern rus, este prezentă pe piața locală cu două uzine, în Reșița și Slatina. TMK Artrom are conturile blocate, fiind în incapacitatea de a plăti salariile celor 2.400 de angajați și a facturilor la energie electrică, după wall-street.ro a transmis încă de la începutul săptămânii.

Ministrul Finanțelor spune că sancțiunile se aplică întocmai cum au fost stabilite la nivelul UE, dar că Guvernul României va veni în curând cu câteva măsuri de sprijin pentru angajații care se află în această situație.

„Sancțiunile decise la nivel european se aplică așa cum au fost decise. Referitor la combaterea efectelor care pot apărea asupra salariaților, Guvernul va veni cu un mix de măsuri în perioada imediat următoare. Nu e vorba numai de efectele generate de aplicarea sancțiunilor, ci și efectele economice asupra companiilor care în lanț, în orizontală, pot fi afectate de aplicarea sancțiunilor. Sancțiunile se aplică în România exact așa cum au fost stabilite la nivel european”, a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor Publice.

Sursa foto: Facebook / Adrian Câciu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri