România va aplica toate sancţiunile decise la nivel european şi internaţional şi, totodată, trebuie asigurate toate instrumentele de finanţare şi de capital astfel încât economia românească şi cetăţenii să fie protejaţi, a afirmat luni ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, într-o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Şeful de la Finanţe şi reprezentanţii băncilor au discutat despre măsurile de finanţare a economiei româneşti şi despre protejarea cetăţenilor în contextul generat atât de conflictul din Ucraina, cât şi de puseul inflaţionist cauzat de creşterea preţurilor la energie şi combustibil, conform Agerpres.ro.

LIVE UPDATE - Citește AICI ultimele informații cu privire la războiul din Ucraina

"România va aplica toate sancţiunile decise la nivel european şi internaţional şi, în colaborare cu toate instituţiile implicate, se va asigura că acestea au efect imediat, ferm şi concret. Totodată, trebuie asigurate toate instrumentele de finanţare şi de capital astfel încât economia românească şi cetăţenii să fie protejaţi, iar proiectele de dezvoltare finanţate prin fonduri europene şi naţionale să continue. Acest lucru va fi realizat în continuare într-un parteneriat real între stat, economie, cetăţeni şi capital", a declarat Adrian Câciu, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor.

Comunitatea bancară şi-a exprimat disponibilitatea de a susţine finanţarea economiei, de identificare a unor soluţii în sprijinul cetăţenilor care au credite, dar şi pentru susţinerea prin instrumente specifice a proiectelor aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi a programelor structurale.

Cele două părţi au discutat şi despre necesitatea identificării unor mecanisme de finanţare prin care sistemul bancar să sprijine în continuare dezvoltarea mediului de afaceri. Băncile au susţinut populaţia şi companiile în perioada pandemiei, prin acordarea de finanţări în cel mai susţinut ritm de la criza financiară trecută, se precizează în comunicatul citat.

Asociaţia Română a Băncilor a dat asigurări că sistemul bancar este solid şi rezilient.

"Obiectivul comunităţii bancare este creşterea gradului de intermediere financiară spre media europeană de 92% şi a nivelului incluziunii financiare, de la 67% spre media europeană de 95%", a declarat Bogdan Neacşu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor.

Potrivit MF, indicatorii-cheie precum solvabilitatea, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante şi cel de acoperire a necesarului de lichiditate înregistrează valori care poziţionează sistemul bancar românesc într-o zonă de stabilitate ridicată.

SUA, Marea Britanie, Canada şi UE au anunţat că vor bloca accesul unor mari bănci ruseşti la sistemul SWIFT, vor lua măsuri pentru a opri Banca Centrală a Rusiei să vină în sprijinul economiei ruseşti şi de asemenea vor începe să sechestreze iahturile şi vilele din Occident ale oligarhilor ruşi.

Pe fondul acestor sancţiuni, rubla rusească şi-a continuat luni căderea în raport cu dolarul, moneda rusească pierzând la un moment dat o treime din valoare şi atingând un minim istoric de 109 ruble pentru un dolar la Moscova.

Sursa foto: Facebook Ministerul Finanțelor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri