Comisia a aprobat în ianuarie un ajutor de restructurare de până la 2,7 miliarde de euro pentru Complexul Energetic Oltenia, dar abia acum a fost publicată decizia care detaliază măsurile din cadrul acestui ajutor. Planul de restructurare, care se va încheia la sfârșitul anului 2026, este bazat pe doi piloni principali: construirea de noi capacități bazate pe energie solară și gaze și reducerea capacităților existente pe bază de lignit.

Conform comunicatului oficial, costurile totale de restructurare se ridică la 3,94 de miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat care includ și un grant de aproximativ 896 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, destinat noilor investiții. Contribuția proprie a CE Oltenia va fi de 1,27 miliarde de euro, având ca sursă veniturile din vânzările de energie electrică și parteneriatele și creditele atrase de companie.

Restabilirea profitabilității la sfârșitul perioadei de restructurarea a fost îndeplinită prin optimizar a capacităților existente și inițierea de proiectel noi: centrale pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de cca. 2000 MW. De asemenea, statul va renunța la cel puțin 20% din acțiuni iar în proiectele noi vor fi incluse și alte companii, ca parteneri.

În urma procesului de decarbonare, emisiile vor scădea de la 8,4 milioane în 2022, la 4,1 milioane în 2025 și 3,7 milioane în 2030, în condițiile în care vor fi folosite capacitățile de rezervă pe bază de lignit.

Statistic: Turnover of the mining of coal and lignite industry in Romania from 2011 to 2020 (in million euros) | Statista
Find more statistics at Statista

CE Oltenia este al treilea cel mai mare producător de energie electrică din România, cel mai mare producător din țară de energie pe bază de cărbune și unul dintre marii angajatori - cu aproximativ 12.000 de salariați. În 2020, statul român, care deține peste 77% din acțiuni, a prezentat un plan de restructurare, în urma căruia Comisia Europeană a deschis o investigație. În final, România a prezentat un plan revizuit, cel aprobat la începutul lui 2022.

În urma acestui plan, conform ministrului Energiei, Virgil Popescu, CE Oltenia ”va deveni, dintr-un producător unic de energie electrică pe bază de cărbune, un producător de energie electrică pe bază de cărbune, gaz și energie regenerabilă”.

Sursa foto: CE Oltenia / Facebook