12 Iunie 2022

Războiul din Ucraina „sărăcește” Germania de sticle: Berăriile se roagă de clienți să returneze sticlele goale



Germania se confruntă cu o lipsă majoră de sticle de bere. Această penurie a determinat multe din berării să implore clienții să returneze sticlele goale pentru că începe să devină din ce în ce mai costisitor să te aprovizionezi cu unele noi. Însă este foarte greu să îi convingi pe oameni să mai returneze sticlele, spune proprietarul unei berării.

Reprezentanții mai multor producători de bere din Germania aproape că își imploră clienții să aducă înapoi lăzile cu sticlele goale pentru ca acestea să poată fi refolosite. Prețurile energiei pentru fabricarea sticlei au jucat, de asemenea, un rol important în acest deficit, la fel ca și conflictul în curs din Ucraina, țară care furnizează sticlă producătorilor germani, scrie Business Insider.

Blocajele impuse de Rusia, în porturile ucrainene, au împiedicat și exporturile în afara țării, amenințând cu o criză alimentară globală care ar putea deveni catastrofală.

„Pentru micii producători de bere, acest lucru este cumplit”, a spus Stefan Fritsche, care conduce o fabrică de bere germană, invocând dificultăți în a-i determina pe clienți să-și ducă lăzile goale înapoi în magazine.

Citește și: Kozel, cea mai bine vândută bere neagră din Cehia, lansată de Ursus în România

Unii producători de bere plătesc chiar și cu 90% mai mult pe sticle, comparativ cu anul trecut

Directorul general al Asociației Berarilor Germani, Holger Eichele, a spus că lipsurile sunt „indirect legate” de conflictul din Ucraina.

„Este un fapt că, din păcate, mai multe fabrici de sticlă din Ucraina au fost distruse de atacurile rusești sau au fost nevoite să se închidă și, prin urmare, nu mai pot livra în Europa de Vest. Acest lucru a crescut cererea legată de produsele din sticlă și recipiente din sticlă și în Germania”, au anunțat reprezentanții respectivei asociații.

Sursa foto: Unsplash

Mai mult, creșterea prețului pentru sticlă a fost generat și ca urmare a majorării costurilor cu energia electrică. Berăriile fără contracte de aprovizionare plătesc cu 80% - 90% mai mult pentru sticle noi decât anul trecut.

Holger Eichele a spus că nu există niciun indiciu că producția de bere va fi redusă, dar a adăugat că pentru producătorii de bere devine din ce în ce mai greu să „mențină lanțul de aprovizionare” în condiții optime.

În Germania, berăriile au apelat deja la sistemul garanție-returnare, pentru a încuraja mai mulți clienți să-și returneze sticlele goale.

Cumpărătorii plătesc o sumă cuprinsă între 8 și 15 cenți pentru o sticlă returnabilă, pe care o pot revendica ulterior, adesea sub formă de vouchere de magazin. Însă majoritatea oamenilor care fac asta, așteaptă, de regulă să se acumuleze mai multe sticle pentru a-și răscumpăra toți banii dintr-o singură tranșă.

Vezi și: A apărut berea NATO. O companie din Finlanda a creat o băutură cu tema momentului

„Sistemul pentru sticlele reutilizabile din Germania este unic în lume. Din păcate, este, de asemenea, unic de scump în prezent”, a spus Eichele.

Unele fabrici de bere s-au gândit să mărească suprataxa pentru a convinge mai mulți oameni să-și returneze sticlele goale, în timp ce altele au fost forțate să mărească prețul unei lăzi de bere.

„Fiecare ladă goală care se întoarce ne împiedică să fim nevoiți să cumpărăm una nouă”, a declarat un reprezentant al unei fabrici de bere.

Conflictul de pe flancul estic a crescut, totodată și costul altor mărfuri și materii prime ale produselor din Rusia și Ucraina. Printre acestea se numără îngrășăminte, grâu și ulei de floarea soarelui, în contextul în care livrările din ambele țări au fost reduse.



Citeste si