Un consorțiu norvegian ar intenționa să preia 51% din acțiunile OMV – oferindu-se în schimb să furnizeze Austriei gaze naturale într-o cantitate suficientă încât să substituie livrările din Rusia. Tranzacția ar fi însă extrem de importantă și pentru România.

Potrivit ziarului austriac Kurier, norvegienii au promis livrări de 75 de TWh pe an – consumul anual al Austriei fiind de 90 TWh - dar vor să preia controlul companiei. În prezent, statul austriac deține 31,5% din acțiuni, iar 24,9% sunt ale Mudala Group, fondul suveran de investiții din Abu Dhabi. Reprezentanții Mudala s-ar fi arătat deja dispuși să vândă participația lor din OMV, astfel că decizia ar fi mai degrabă politică în acest moment.

Kurier califică oferta drept ”explozivă” și spune că, dacă ar fi acceptată ”vom spune adio gazelor rusești fără a avea probleme de aprovizionare”. Până anul acesta, Austria a fost dependentă de gazele din Rusia în proporție de 80%, dar a reușit să reducă această dependență la 50%. Însă, dacă Viena va accepta oferta norvegienilor, problema va fi rezolvată.

În septembrie, și Die Presse din Austria a scris despre intenția unui consorțiu de 4 companii norvegiene de a investi în OMV, dar și despre o sugestie similară din partea unei companii din SUA.

De ce este important pentru România

OMV deține 51% din acțiunile OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est și una dintre primele 3 din România, după cifra de afaceri.

De asemenea, OMV Petrom are o participație de 50% în proiectul Neptun Deep – un zăcâmânt de mare adâncime din Marea Neagră unde s-ar putea afla 100 sau chiar 200 de miliarde de metri cubi de gaze și care se estimează că ar putea acoperi jumătate din necesarul anual de gaze al României.

Citește și: Șeful OMV: Producția de gaze în Marea Neagră poate începe cel mai devreme peste 5 ani. Ce termen dă ministrul Energiei

Compania nu a luat încă o decizie de investiții în proiect, invocând legislația încă neclară. ”Principalul aspect este regimul fiscal pentru producţia offshore de petrol şi gaze în Marea Neagră. Acest lucru este important pentru ca proiectul să fie unul viabil economic", afirma recent CEO-ul OMV. Pentru demararea Neptun Deep ar fi nevoie de un volum de investiţii de "mai puţin de două miliarde de euro".

Sursa foto: OMV Aktiengesellschaft

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri