Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a prezentat bilanțul activității instituției pe care o conduce, arătând atât aspectele pozitive cât și cele mai puțin pozitive petrecute în anul 2022.

"Valoarea amenzilor încasate, pentru că acestea reflectă realitatea activității, este următoarea: în 2020 s-au încasat la bugetul de stat 12,7 milioane de lei, în anul 2021 - 16 milioane, iar în 2022, anul în care am reușit să rămân președintele ANPC, s-au încasat 43,5 milioane. Acesta este echivalentul ultimilor 4 ani la un loc", a decarat Horia Constantinescu.

De asemenea, acesta a arătat faptul că în anul 2020 s-au întocmit 32.000 de procese verbale de constatare a contravențiilor, în anul 2021 - 37.000, iar în anul 2022 instituția a "sărit" la 46.000.

Cât despre sancțiunile aplicate, președintele ANPC a explicat că în 2020 au fost 41.000, în 2021 - 47.500, iar în 2022 s-a ajuns la 72.000 de sancțiuni.

Horia Constantinescu a dat de asemenea și exemple concrete privind activitatea comisarilor, arătând că la Harghita, spre exemplu, se întocmesc 2,46 de acte de control pe zi, iar la capătul celălalt al clasamentului se află Ilfov, cu 0,49 acte de control pe zi.

Acesta a remarcat însă că lucrul acesta nu poate fi susținut în continuare, având în vedere că angajații instituției au aceleași drepturi salariale și aceleași obiective de atins.

În acest sens, Horia Constantinescu s-a arătat nemulțumit de activitatea unor comisari, spunând că ANPC nu a reușit să implementeze la nivel național, în mod echilibrat, toate proiectele autorității.

Este nevoie, din păcate, pentru cei care nu înțeleg că lucrurile trebuie abordate unitar la nivel național, să găsim variante de strângere a șurubului și de evaluare a competențelor profesionale și a ocupării funcțiilor de conducere.

Horia Constantinescu, președinte ANPC

Mai mult, a declarat acesta, ANPC are încă o sumă de colegi, din păcate chiar cu funcții de conducere, ce se regăsesc printre cei aflați în situația descrisă.

În continuare, președintele autorității a subliniat că normarea activității comisarilor nu a însemnat un plan de amenzi, nu a însemnat un plan de atins în sensul sancționării operatorilor economici, dar înseamnă că la nivel național fiecare dintre comisari trebuie să știe de ce a venit la serviciu.

Astfel, a punctat Horia Constantinescu, comisarii nu vin la serviciu pentru a avea de unde să plece, ci fie pentru a soluționa sesizări ce se concretizează în acțiuni de control, fie pentru a răspunde unor alte materiale, la solicitarea altor instituții, sau chiar a structurii centrale ANPC.

Nu în ultimul rând, președintele ANPC a explicat că s-a implementat cazierul comercial la nivelul ANPC, în așa fel încât să nu se aplice unor operatori economici avertismente și altora sancțiuni disproporționate, dar și pentru a păstra o evidență a istoricului relației instituției cu oricare dintre operatorii economici.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri