Zvonul că prețul motorinei și benzinei ar putea crește, de pe o zi pe alta, de la circa 8 la 12 lei a scos toți șoferii din casă și i-a dus în șir indian în fața stațiilor de combustibil. În plus, în preajma sărbătorilor pascale, zvonurile au luat cu asalt alimentele de bază, cum ar fi uleiul sau făina. Am discutat cu Horia Constantinescu, președintele ANPC, despre astfel de zvonuri și despre cum ar trebui să ne comportăm în fața lor.

Slavă Domnului că motorina nu poate fi depozitată în frigidere. Sau, la ce cantitate am văzut că se achiziționa în perioada cu pricina, credeam că o vor depozita în cada de la baie”, a declarat Constantinescu, pentru wall-street.ro.

Acesta dă vina pe cei doi ani de pandemie, care au fost debusolanți pentru oameni, dar și pentru mediul de business. Celor doi ani de restricții și stări de alertă sau urgență li se adaugă acum războiul din Ucraina, care a dat peste cap din nou calculele.

”Traversăm o perioadă în care conflicte pe care le credeam demult închise, cel puțin pentru Europa. Avem crize în lanț care nu mai permit predictibilitatea prețurilor. Era predictibil că vor exista scumpiri, dar nu știam cu cât se vor scumpi”, a explicat Constantinescu.

Bișniță cu combustibil, ulei sau motorină

Constantinescu recunoaște că această criză nu era neapărat domeniul ANPC-ului, însă prețurile fluctuante au derutat consumatorii români, care au sesizat instituția. În plus, mai spune acesta, dacă s-ar fi întâmplat un incident ar fi fost treaba oricăruia dintre noi.

”Criza imaginată a combustibilului a generat o teamă care persistă și astăzi. Cred că dacă anunță cineva că mâine se scumpește brânza telemea, ar fi o oportunitate pentru ciobanul român. Probabil s-ar face cozi și la ultima stână și ar cumpăra unii cu suta de kilograme de brânză”, a precizat șeful ANPC.

E o perioadă în care eu cred că unii producători ar putea profita. Vine Paștele și poate lansa cineva zvonul că se scumpesc murăturile. De mâine, gogonelele se scumpesc foarte tare, luați acum câte puteți. Iar în felul acesta, banii s-ar întoarce în piață.

Horia Constantinescu, președinte ANPC

Nu numai combustibilul a fost victima unor astfel de zvonuri, ci și uleiul sau făina, dacă ne amintim imaginile cu românii care ieșeau cu baxurile din supermarketuri. La o astfel de atitudine, Constantinescu atrage atenția asupra câtorva aspecte.

  • În primul rând, românii încurajează binecunoscuta bișniță, alergând după așa zisele oferte.

”Mă duc eu și cumpăr tot uleiul pe care îl găsesc, îl țin pe balcon, iar apoi îl vând celor din cartier. În plus, astfel de atitudini ajută comerciantul să treacă printr-o căpătuială rapidă”, a explicat șeful ANPC.

Făcând haz de necaz, Constantinescu mai spune și că nu este indicat ca oamenii să consume ulei rânced ieftin, așa cum nu crede că vreunul dintre noi bea ulei în loc de apă, ca să aibă nevoie de cantități atât de mari.

Vezi și: Președintele ANPC: Carnea de miel luată dintr-o dubă poate să nu fie de miel (wall-street.ro)

  • În al doilea rând, marile lanțuri de magazine rămân descoperite.

”Spre exemplu, dacă marii retaileri știau că aprovizionează magazinele cu 5.000 de litri de ulei pentru o lună, iar cantitatea aceasta se termină în mai puțin de 24 de ore, nu au cum să inventeze o nouă rețea de transport dedicată acestui produs”, a mai spus Constantinescu.

  • În al treilea rând, atitudinea corectă constă în rațiune, nu în raționalizare.

”Am convingerea că unii retaileri profită de disponibilitatea oamenilor de a cumpăra și adoptă o atitudine, metaforic vorbind, cartelară. Și e normal ca unii oameni să își dorească să își protejeze și ultimul bănuț. Sunt oameni care nu își permit, însă trebuie să împiedicăm această isterie. Vom intensifica controalele și vom continua aceste acțiuni până la linie și după, până la bingo”, a continuat președintele ANPC.

  • În al patrulea rând, e important ca autoritățile, indiferent de natura politică, să exprime un mesaj unitar.

„Prețul combustibilului creștea ca la bursă atunci, însă am reușit să transmitem un mesaj unitar, nu unul antagonic. Indiferent de preferințele politice, funcționăm mai bine împreună. Avem timp să ne certăm în afara orelor de program”, a conchis acesta.

Urmăriți întreaga discuție cu Horia Constantinescu, președintele ANPC, în videoul de mai jos:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri