OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din sud-estul Europei ar putea să nu cadă sub incidența suprataxei pe profiturile companiilor din domeniul energiei, așa-numita taxă de solidaritate. Cel puțin, așa dă de înțeles Comisia Europeană, în răspunsul trimis autorităților de la București.

OMV Petrom estimase că nu va intra sub incidența suprataxei, conform legislației din România (mai precis, OUG 186/2022). Și asta deoarece suprataxa vizează companiile care au cel puțin 75% din cifra de afaceri în anumite sectoare, ceea ce nu ar fi fost cazul companiei. Anunțul, făcut într-un document destinat acționarilor, a stârnit însă reacții aprinse la Guvern, unde se evaluase că această contribuție de solidaritate va aduce 3,9 miliarde de lei. Or această sumă va scădea substanțial dacă OMV Petrom nu este printre contribuabilii vizați.

Clarificările Comisiei Europene privind taxa de solidaritate

Deoarece contribuția de solidaritate a fost introdusă în baza unui regulament european, Guvernul s-a adresat Comisiei Europene pentru clarificări. Într-un prim răspuns, Bruxelles-ul a precizat că atât procentajul, cât și sectoarele (practic, codurile CAEN) stipulate în legislația adoptată în România au respectat regulamentul european. Ceea ce ar însemna că, dacă estimarea OMV Petrom e corectă, gigantul energiei din România nu va intra sub incidența acestei suprataxe.

Totuși, Comisia a cerut date suplimentare privind modul în care s-a calculat cifra de afaceri a companiie. Aici elementul crucial ar fi dacă se ia în calcul și comercializarea produselor finite sau nu. Deci răspunsul venit de la Bruxelles nu e tranșant.

În plus, trebuie precizat că nici OMV Petrom nu a susținut că nu va plăti taxa. Tot ce s-a anunțat de către companie, într-un Trading Update, a fost că ”ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022”.

Ce spune, de fapt, legea

ANAF a anunțat inițial că ”va verifica la sânge” companiile din energie care ar putea intra sub incidența taxei. Ulterior, Fiscul a comunicat că ”nu a încheiat niciun raport al verificărilor realizate la societatea OMV Petrom, deoarece se așteaptă clarificări de la Comisia Europeană, ca urmare a scrisorii transmise de Ministerul Finanțelor în vederea lămuririi modului în care se va aplica regulamentul. Abia după primirea unui răspuns, ANAF va finaliza această verificare și se va putea spune dacă societatea îndeplinește condițiile Ordonanței 186/2022.” Grupul OMV va plăti însă suprataxa în Austria.

Atât ministrul Finanțelor, cât și cel al Energiei, au spus că, în opinia lor, compania ”nu va scăpa” de contribuția de solidaritate.

Legea prevede că taxa de solidaritate se aplică doar companiilor care au o pondere de cel puțin 75% din cifra de afaceri a activităților din următoarele coduri CAEN: 0610 - "Extracţia ţiţeiului", 0620 - "Extracţia gazelor naturale", 0510 - "Extracţia huilei", 1910 - "Fabricarea produselor de cocserie" şi 1920 - "Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului". Acestea vor trebui să plătească un impozit de 60% din extra-profitul care depăşeşte cu 20% media ultimilor 4 ani.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri