Deși atât OMV Petrom, cât și Comisia Europeană, susțin că suprataxa nu va afecta gigantul energiei, Ministrul Finanțelor rămâne la opinia sa.

Deși atât OMV Petrom, cât și Comisia Europeană, susțin că suprataxa nu va afecta gigantul energiei, Ministrul Finanțelor rămâne la opinia sa. ”Nu am fost consultați atunci când s-a realizat acest regulament. Ceea ce vom vedea la final, la nivelul lunii iunie, este că aceste companii vor avea taxa de solidaritate. Toate elementele sunt în atributul ANAF și există elemente prin care elementele pe care le-a enunțat o anumită companie să se vadă dacă sunt corecte sau incorecte”, a spus Adrian Câciu, referindu-se la OMV Petrom.

Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, iar Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție, a precizat ulterior președintele Iohannis. Șeful statului spune că el a cerut ca acest act să fie clar și că ”aruncarea vinei dintr-o curte politică în altă curte politică nu rezolvă problema”.

După ce în 2022 a realizat un profit-record - peste 10 miliarde de lei, OMV Petrom a anunțat că în 2023 va fi cel mai mare investitor în România. Ar fi vorba de circa 6 miliarde de lei. Pe de altă parte, din toată contribuția de solidaritate, Finanțele speră să obțină sub 4 miliarde de lei la buget.

Compania de energie estimase că nu va intra sub incidența suprataxei, conform legislației din România (mai precis, OUG 186/2022). Și asta deoarece suprataxa vizează companiile care au cel puțin 75% din cifra de afaceri în anumite sectoare, ceea ce nu ar fi fost cazul OMV Petron. Anunțul, făcut într-un document destinat acționarilor, a stârnit însă reacții aprinse la Guvern, unde se evaluase că această contribuție de solidaritate va aduce 3,9 miliarde de lei. Or această sumă va scădea substanțial dacă OMV Petrom nu este printre contribuabilii vizați.

Clarificările Comisiei Europene privind taxa de solidaritate

Deoarece contribuția de solidaritate a fost introdusă în baza unui regulament european, cel la care face referire ministrul Câciu, Guvernul s-a adresat Comisiei Europene pentru clarificări. Într-un prim răspuns, Bruxelles-ul a precizat că atât procentajul, cât și sectoarele (practic, codurile CAEN) stipulate în legislația adoptată în România au respectat regulamentul european. Ceea ce ar însemna că, dacă estimarea OMV Petrom e corectă, gigantul energiei din România nu va intra sub incidența acestei suprataxe.

Totuși, Comisia a cerut date suplimentare privind modul în care s-a calculat cifra de afaceri a companiie. Aici elementul crucial ar fi dacă se ia în calcul și comercializarea produselor finite sau nu. Deci răspunsul venit de la Bruxelles nu e tranșant.

În plus, trebuie precizat că nici OMV Petrom nu a susținut că nu va plăti taxa. Tot ce s-a anunțat de către companie, într-un Trading Update, a fost că ”ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022”. Ulterior, directorul financiar al companiei, Alina Popa, a precizat că ”în situaţia în care, din motive pe care nu le putem vedea la acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînţeles că vom plăti, aşa cum plătim întotdeauna toate taxele, contribuţiile acolo unde suntem obligaţi şi trebuie să le plătim".

Ce spune, de fapt, legea privind taxa de solidaritate

ANAF a anunțat inițial că ”va verifica la sânge” companiile din energie care ar putea intra sub incidența taxei. Ulterior, Fiscul a comunicat că ”nu a încheiat niciun raport al verificărilor realizate la societatea OMV Petrom, deoarece se așteaptă clarificări de la Comisia Europeană, ca urmare a scrisorii transmise de Ministerul Finanțelor în vederea lămuririi modului în care se va aplica regulamentul. Abia după primirea unui răspuns, ANAF va finaliza această verificare și se va putea spune dacă societatea îndeplinește condițiile Ordonanței 186/2022.” Grupul OMV va plăti însă suprataxa în Austria.

Legea prevede că taxa de solidaritate se aplică doar companiilor care au o pondere de cel puțin 75% din cifra de afaceri a activităților din următoarele coduri CAEN: 0610 - "Extracţia ţiţeiului", 0620 - "Extracţia gazelor naturale", 0510 - "Extracţia huilei", 1910 - "Fabricarea produselor de cocserie" şi 1920 - "Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului". Acestea vor trebui să plătească un impozit de 60% din extra-profitul care depăşeşte cu 20% media ultimilor 4 ani.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri