OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din sud-estul Europei, va plăti taxa de solidaritate, conform Bursei de Valori București. Pentru companiile care produc și rafinează țiței, legea introduce obligația de a plăti 350 de lei pentru fiecare tonă de țiței prelucrată în 2022 și 2023.

OMV Petrom va plăti o taxă suplimentară reprezentând contribuția de solidaritate. La data de 12 mai 2023, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 119/2023 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 186/2022 de implementare a Regulamentului Consiliului (UE) 2022/1854 privind contribuția de solidaritate.

Pentru companiile care produc și rafinează țiței, legea introduce obligația de a plăti 350 de lei pentru fiecare tonă de țiței prelucrată în 2022 și 2023. Prin urmare, OMV Petrom estimează o contribuție de solidaritate de aproximativ 1.500 de milioane de lei pentru anul fiscal 2022, care urmează să fie plătită la sfârșitul lunii iunie 2023. Aceasta se va reflecta in T2/23, în Situația veniturilor și cheltuielilor ca linie separată după linia ”Profit înainte de impozitare”.

Pentru T1/23, valoarea contribuției de solidaritate este estimată la aproximativ 380 de milioane de lei și va fi de asemenea reflectată în rezultate la T2/23. Contribuția pentru întregul an 2023 va fi plătită la sfârșitul lunii iunie 2024.

Profit în scădere în primul trimestru al acestui an

OMV Petrom estimase inițial că nu va intra sub incidența suprataxei. Și asta deoarece contribuția de solidaritate viza, în forma inițială a OUG 186/2022, companiile care au cel puțin 75% din cifra de afaceri în anumite sectoare, ceea ce nu ar fi fost cazul companiei. Anunțul, făcut într-un document destinat acționarilor, a stârnit însă reacții aprinse la Guvern. Aici se evaluase că din contribuție de solidaritate vor intra la buget încă 3,9 miliarde de lei, care ar fi putut acoperi parțial costurile plafonării facturilor de energie electrică și gaze. Aceasta a trecut deja de 14 miliarde de lei, mult peste estimările Guvernului - ministrul Finanțelor vorbea de numai 5 miliarde.

Veniturile la buget din ”contribuția de solidaritate” ar fi scăzut substanțial dacă OMV Petrom nu era printre contribuabilii vizați – mai ales că în 2022 compania a obținut un profit record, cel mai mai mare înregistrat vreodată în țara noastră: 10,3 miliarde de lei. În T1 2023, profitul OMV Petrom a fost mai mic: doar 1,48 de miliarde, o scădere de 15% față de aceași perioadă din 2022. În același timp, și investițiile companiei de energie au fost mult mai mari la începutul acestui an, ajungând la aproape 1 miliard de lei

Nu se știe precis cât ar fi urmat să achite OMV Petrom în varianta inițială a contribuției, dar Romgaz, cu un profit net de 3,3 ori mai mic, ar fi urmat să plătească 906 milioane lei în contul acestei suprataxe numai pentru anul trecut. Pe de altă parte, OMV Petrom a adus deja la buget în 2022 circa 20 de miliarde de lei, conform estimărilor companiei.

Între timp, Parlamentul a modificat OUG 186/2022 iar OMV Petrom a recunoscut, în aprilie, că probabil intră sub incidența taxei de solidaritate în noua formă.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri