Compania cu acționariat majoritar austriac a reușit în 2022, pe fondul crizei energiei, să obțină cel mai mai mare profit înregistrat vreodată în țara noastră. Acum, statul, care deține oricum 20% din acțiunile OMV Petrom, ar vrea să-l suprataxeze – dar se pare că tocmai legea pe care a dat-o în acest sens nu-i permite să facă asta.

Profitul net al OMV Petrom pe anul 2022 a fost 10,3 de miliarde de lei, conform situației finciare neauditate. Este o cifră fără precedent pentru o companie din România și chiar și pentru OMV Petrom. Ca termen de comparație, în 2021 profitul era de 2,86 miliarde, iar în 2020, pe fondul pandemiei, de numai 1,3.

Chiar și înaintea pandemiei, însă, OMV Petrom, deși avea cel mai mare profit net dintre toate companiile din România, abia a trecut de 4 miliarde în cel mai bun al său, 2018.

Profituri record și pentru alte companii din energie

Următoarea companie în top ar putea fi Romgaz, care în prima jumătate a anului trecut a avut un profit net de 1,72 miliarde, deci ar putea trece de 3 pe tot anul. Hidroelectrica estimează și ea un profit net în jurul a 3 miliarde de lei, iar Nuclearelectrica ar putea ajunge în jur de 2,5 miliarde. Nicio companie din afara sectorului energiei nu pare a se apropia de aceste cifre în bilanțul pe 2022

Pe de altă parte, și contribuţia OMV Petrom la buget, prin taxe şi dividende (20% din acțiuni sunt deținute de stat), a atins un nivel record: 20 miliarde de lei. Din acest total, 7 miliarde au fost reprezentate de impozitele şi contribuţiile specifice industriei.

Statul vrea să suprataxeze profitul OMV Petrom, dar nu reușește

Statul ar mai vrea însă să ia bani de la OMV Petrom și prin suprataxa pe profiturile companiilor din domeniul energiei, așa-numita taxă de solidaritate, introdusă în baza unui regulament european. Nu se știe precis cât, dar Romgaz, cu un profit net de 3,3 ori mai mic decât OMV Petrom, ar urma să plătească 906 milioane lei în contul acestei suprataxe.

OMV Petrom afirmă însă că cifrele sale indică faptul că nu intră sub incidența contribuției de solidaritate. Motivul e acela că suprataxa vizează companiile care au cel puțin 75% din cifra de afaceri în anumite sectoare, ceea ce nu ar fi fost cazul OMV Petrom. deși este cea mai mare companie de energie din sud-estul Europei.

Oficialii de la București au declarat că ei sunt siguri că nu e așa – și s-au adresat Comisiei Europene pentru clarificări. Într-un prim răspuns, Bruxelles-ul a precizat că atât procentajul, cât și sectoarele (practic, codurile CAEN) stipulate în legislația adoptată în România au respectat regulamentul european. Ceea ce ar însemna că, dacă estimarea OMV Petrom e corectă, gigantul energiei din România nu va intra sub incidența acestei suprataxe.

Sursa foto: Facebook / OMV Petrom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri