OMV Petrom va achiziţiona de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din acţiunile Electrocentrale Borzeşti, care deţine proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian şi 50 MW fotovoltaic, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al OMV Petrom, proiectele vor fi dezvoltate, construite şi operate în parteneriat cu RNV Infrastructure.

Mai mult, OMV Petrom va achiziţiona integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari reţele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare pe plan local, cu perspective de creştere la aproximativ 650 până în 2026.

Prin acest parteneriat nou format, OMV Petrom, împreună cu Renovatio, planifică să investească, până în 2027, circa 1,3 miliarde de euro, inclusiv finanţare bancară, în surse regenerabile în România.

"Ne bucură parteneriatul cu Renovatio. Cu aceste tranzacţii progresăm semnificativ spre construirea unui portofoliu puternic şi diversificat de proiecte regenerabile. Ambiţia noastră este să ne menţinem poziţia de lider în domeniul energiei in sud-estul Europei, transformând în acelaşi timp afacerea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon", a declarat Christina Verchere, director general al OMV Petrom.

Contribuţia OMV Petrom pentru achiziţia şi construcţia acestor proiecte este estimată la până la 350 milioane euro, iar finalizarea tranzacţiilor este prognozată să aibă loc în prima parte a anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiţii.

"Încă de la începuturile sale, Renovatio a ţintit către un viitor mai curat şi resurse utilizate eficient. Suntem încântaţi de intrarea în parteneriat cu OMV Petrom pentru a construi aproximativ 1 GW în proiecte care vor livra energie verde în România şi pentru a continua dezvoltarea sustenabilă a serviciilor de mobilitate electrică. Suntem încrezători că împreună, prin combinarea punctelor forte şi valorilor noastre, vom contribui la atingerea obiectivelor Pactului Verde European, precum şi a unui mediu mai sănătos pentru industrie şi comunitate", a afirmat, la rândul său, Aurel Arion, director general Renovatio.

Prin achiziţionarea a 50% din cel mai mare portofoliu de proiecte eoliene din România, OMV Petrom completează portofoliul existent de proiecte fotovoltaice de 1 GW. Parcul fotovoltaic şi cele patru parcuri eoliene vor fi construite în zona de nord-est a României. Conform estimărilor actuale, parcul fotovoltaic ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic naţional de la începutul anului 2024, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producţia între 2025 - 2027.

Proiectelor li s-a acordat deja acces la reţeaua naţională de transport a energiei electrice, se precizează în comunicat.

De asemenea, odată cu achiziţionarea a 100% din acţiunile Renovatio Asset Management, OMV Petrom va deveni cel mai mare jucător în domeniul mobilităţii electrice din România, adăugând peste 400 de puncte de încărcare noi la reţeaua existentă.

La sfârşitul anului 2023, reţeaua regională OMV Petrom număra aproximativ 270 de puncte de încărcare instalate, inclusiv prin parteneriate.

"Dezvoltarea reţelei de mobilitate electrică se adaugă eforturilor companiei de a contribui la decarbonarea transportului în România şi în regiune", se mai spune în comunicatul OMV Petrom.

Renovatio este un proprietar de active de infrastructură, manager şi dezvoltator în sectorul energiei regenerabile. Operând de peste 20 de ani de-a lungul întregului lanţ valoric şi ciclu de viaţă al proiectelor regenerabile, Renovatio a acumulat expertiză extinsă în dezvoltarea, ingineria, achiziţiile şi gestionarea operaţională a activelor eoliene şi fotovoltaice şi are un istoric solid de dezvoltare de proiecte de succes (+3.000 MW de proiecte eoliene şi +800 MW de proiecte fotovoltaice) în România şi pe alte pieţe emergente.

Renovatio a fost prima companie care a dezvoltat şi este proprietarul celei mai mari reţele de staţii de încărcare a vehiculelor electrice din România.

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care acţionarii români deţin peste 42% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 21,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti).

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deţinute de alţi investitori străini.

Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2022. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. În anul 2022, impozitele plătite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României.

Sursa foto: OMV Petrom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri