În sfârșit, o veste bună pentru femieri: se reia producția de îngrășăminte la Azomureș, la timp pentru lucrările agricole de primăvară.

Combinatul de îngrășăminte chimice, care folosește gazele naturale drept materie primă, a oprit producția de mai multe ori în ultima perioadă, invocând atât criza energiei cât și politicile guvernului de la București. Azomureș ar urma însă să repornească producția din 24 ianuarie, în condițiile în care există o cerere masivă de îngrășăminte în acestă perioadă, pentru lucrările agricole de primăvară.

Îngrășămintel chimice, dependente de prețul gazelor

Motivul pentru care Ameropa, compania ce deține combinatul, a întrerupt inițial producția, a fost scumpirea gazelor naturale. Azomureș reprezenta, înainte de criza energiei, între 8 și 10% din consumul de gaze al României.

Fostul CEO, Harri Kiiski, estima că, dat fiind consumul platformei, pentru a nu funcționa în pierdere ar trebui să cumpere gaze la un preț sub 90 euro/MWh. Cum compania folosea în principal gaze de import, până în 2021 le putea cumpăra la prețuri chiar și sub 20 euro//MWh.

Însă criza energiei a dus la explozia prețului gazelor, care reprezentau oricum peste două treimi din costurile de producție. La prețuri peste 200 și chiar peste 300 euro/MWh, compania ar fi produs în pierdere sau ar fi vândut îngrășămintele atât de scump încât fermierii nu și le-ar fi permis. Reprezentanții Azomureș au sugerat că ar fi fost o necesară o schemă de sprijin și pentru industria fertilizanților, care folosește metanul ca materie primă.

Cum la ora actuală prețul de referință TTF este sub 30 euro/MWh și nu a mai urcat sub 50 încă din octombrie, problema aceasta pare rezolvată. De altfel, în toamna lui 2023 Azomureș a reluat producția, însă doar pentru scurt timp; în decembrie a suspendat-o din nou ”din cauza unui set de politici şi a lipsei de acţiune a autorităţilor”, potrivit comunicatului de atunci al companiei.

De unde va cumpăra Azomureș gaze, principala sa materie primă

Acum, Azomureș ar urma să folosească gaze naturale de import și din producția OMV Petrom, potrivit declarației șefului Transgaz, Ion Sterian. Inițial ar fi vorba de un consum de 1,4 milioane de metri cubi de gaze pe zi, deoarece combinatul va funcționa doar la 50%, conform lui Sterian. Nu este o valoare mare, în condițiile în care acum România produce zilnic peste 24 de milioane metri cubi, importă 4,4 și extrage din depozite aproape 25.

Trebuie precizat că nu doar prețurile gazelor, ci și cele și ale îngrășămintelor chimice au explodat în ultimii ani, ajungând să fie chiar și de 4 ori mai mari decât înaintea crizei energiei. În același timp, în jur de 70% din producția europeană de fertilizanți a fost oprită anul trecut. În 2023, situația s-a mai îmbunătățit, însă nu și în România. Potrivit datelor Comisiei Europene, țara noastră a fost printre puținele unde îngrășămintele au continuat să se scumpească, înregistrând un avans de 3 procente față de 2022.

Sursa foto: Facebook / Azomureș

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri