Directorul operatorului național de transport al gazelor naturale avertizează că Neptun Deep nu va rezolva problema consumului României, deoarece acesta va crește masiv în următorii ani.

În 4-5 ani de zile, dat fiind declinul natural al producției interne, nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde de metri cubi, ”nu vor satisface necesarul României”, a avertizat directorul general al Transgaz la Simpozionul Român al Energiei 2023.

Cum va crește consumul de gaze al României în următorii ani

Potrivit calculelor sale, în acest avem un consum de 10-11 miliarde metri cubi pe an și o producție internă de 9 miliarde. Prin racordarea de noi localități la gaze, consumul va mai crește cu încă 3-4 miliarde. Centrala de la Mintia va avea și ea nevoie de 2 miliarde, cea de la Iernut, de aproape un miliard. Dacă adăugăm Ișalnița și Turceni, ne apropiem de 20 de miliarde de metri cubi, a calculat șeful Transgaz.

Azomureș oricând poate să reînceapă producția, Alro Slatina și Aluminiu Tulcea, la fel, a mai spus Ion Sterian. Metanul este principala materie primă folosită de Azomureș în producția de îngrășăminte, iar consumul său anual era de circa 1 miliard de metri cubi înainte de a opri producția din cauza scumpirii gazelor.

”Prevăd că la nivelul anului 2027-2028, România va avea nevoie, pe lângă gazele din Marea Neagră, de 4-5 miliarde de metri cubi de gaze în plus”, a afirmat directorul general al Transgaz. Acestea, prevede el, vor veni din zona Mării Caspice și din terminalele LNG din Turcia și din Grecia (România nu are încă un terminal pentru gaz natural lichefiat).

Cât de mari sunt rezervele de gaze din Marea Neagră

Exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep ar trebui să înceapă în 2027. Rezervele din aici sunt estimate la circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze. Odată cu închiderea zăcământului Groningen din Țările de jos, România are astfel potenţialul de a deveni primul producător de gaze naturale din UE. Conform OMV Petrom, rezervele de gaze din perimetrul Neptun Deep ar acoperi consumul de gaze pe 30 de ani al 4,3 milioane de gospodării - adică aproximativ jumătate din consumatorii casnici din România.

Șeful Transgaz a precizat că s-a întâlnit recent cu reprezentanți ai altor operatori de rețele de gaze naturale din zonă pentru discuții privind viitoarele fluxuri de transport. ”Nu mi-ar ajunge 24 de ore ca să povestesc ce avem de făcut”, a conchis el.

Sursa foto: OMV Petrom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri