Primul muzeu literar din România, Bojdeuca lui Ion Creangă, va fi redeschis publicului, începând de vineri, după mai bine de un an de la începerea lucrărilor de restaurare derulate cu fonduri europene transfrontaliere.

Consiliul Judeţean Iaşi a anunţat redeschiderea Bojdeucii lui Ion Creangă din Ţicău, iar vizitatorii vor avea acces gratuit începând de vineri, 15 decembrie, ora 12:00, scrie Agerpres. Sâmbătă şi duminică, Bojdeuca poate fi vizitată între orele 10 şi 17.

"Publicul este invitat să ia parte la tradiţionalul program "Colindători la Bojdeucă". Pe scena din amfiteatrul Bojdeucii vor evolua: ansamblul folcloric "Baştina" din Făleşti, Republica Moldova; ansamblul folcloric "Flori de sânziene" din Scânteia, judeţul Iaşi; artiştii Maria Iosep şi Paul Sobolevschi într-un dialog al generaţiilor şi grupul de colindători de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi. Totodată, pe parcursul dimineţii de vineri, Biblioteca Judeţeană "Gh. Asachi" Iaşi va lansa vizitatorilor provocarea unui concurs dedicat lui Creangă, cu întrebări legate de viaţa şi opera celui mai mare povestitor al românilor", se menţionează într-un comunicat de presă remis de Departamentul de Comunicare al Consiliului Judeţean Iaşi.

Potrivit sursei citate, sâmbătă, de la ora 10, publicul este invitat la spectacole susţinute de "Pluguşorul cu felinar" de la Tătăruşi, judeţul Iaşi şi de membri ai cluburilor de la Palatul Copiilor Iaşi. Vor participa şi îndrăgiţii artişti Cezar Popescu şi Valentin Alexiu.

"Bojdeuca lui Ion Creangă, acum restaurată, rămâne o punte de legătură cu trecutul nostru literar şi o pledoarie pentru conservarea autenticităţii. Eforturile depuse în cadrul procesului de restaurare au fost orientate spre a păstra valoarea memorială şi literară a acestui loc deosebit, fără a-i altera istoria. Restaurarea Bojdeucii din Ţicău face parte din proiectul "Călător pe Meridiane Culturale", implementat de Consiliul Judeţean Iaşi, alături de Consiliul Raional Făleşti şi Primăria Oraşului Făleşti, în calitate de parteneri", se arată în comunicat.

Aceeaşi sursă menţionează că alocarea totală decontată pentru întregul proiect a ajuns la suma de 3 milioane de lei, fără TVA, În cadrul acestui proiect transfrontalier au fost incluse refacerea amfiteatrului, un spaţiu educaţional, circulaţii pietonale, reamenajarea spaţiului verde şi refacerea sistemului de iluminat, lucrări de stabilizare a versantului şi de punere în siguranţă a Bojdeucii, ce au costat 1,46 milioane de lei fără TVA. Valoarea lucrărilor decontate pe reabilitarea bojdeucii a fost de 699.460,78 lei fără TVA.

În cadrul aceluiaşi proiect s-au efectuat lucrări de reabilitare şi modernizare a clădirii anexe, construită în 1989, care va fi transformată în bibliotecă şi spaţiu de expoziţii temporare şi evenimente, lucrări ce au ajuns la o valoare de 897.465,51 lei fără TVA.

Sursa foto: Costel Alexe / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri