Avem nevoie de mai multe investiții și în industrie dacă vrem să atingem obiectivele tranziției verzi, a afirmat Antal Istvan-Lorant, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură energetică și Resurse minerale din cadrul Senatului României.

La nivel de capacități de producție azi în Europa, la turbine se produc 7 GW iar necesarul ar fi de 20 GW, a afirmat Antal Istvan-Lorant la Romanian International Gas Conference 2023. Forța de muncă pentru această industrie este acum de 77.000 de angajați, dar necesarul ar fi mult mai mare, de 250.000 de angajați. Capacitatea de producere de cabluri este de 1.900 km în UE, dar necesarul ar fi de 3.200 km .

Potrivit senatorului, capacități de producție 100% europeană există doar pentru turbine și capacități eoliene și pentru pompe de căldură. ”E nevoie de o reindustrializare sau de soluții pentru această industrie în toată Uniunea Europeană”, a avertizat el, deoarece, de exemplu, în materie de fotovoltaice depindem de importurile din China. Ca urmare, obiectivele tranziției verzi nu depind doar de inaugurarea de noi capacități de producție a energiei, ci și de industria care să producă echipamentele necesare acestor capacități.

”Cred că guvernele vor avea obligația să vină cu măsuri de susținere a investițiilor în industrie”, a declarat Antal Istvan-Lorant. Când scade consumul de gaze, de pildă, de fapt se scot din circuit platforme industriale, deoarece cea mai mare a consumului vine din industrie. Iar în momentul când vor porni noile capacități de producție a energiei electrice pe gaze – Ișalnița, Turceni, Mintia – combinat cu repornirea unor platforme industriale ca Azomureș, consumul României ar putea crește 7 miliarde de metri cubi pe an. Ca urmare, gazele naturale rămân esențiale pentru țara noastră, chiar și în contextul tranziției verzi.

Senatorul a mai atras atenția că atunci când vorbim de electrificare ”trebuie să vorbim și de electrificarea căilor ferate, deoarece doar 40% sunt electrificate în România”. Or, spune el, calea ferată trebui să fie o soluție de viitor dacă pornim noi capacități industriale.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri