Eurohold, proprietarul Euroins, a reacționat după anunțul ASF de a retrage licența de funcționare și deschiderea procedurii de faliment, acuzând o decizie abuzivă și că va face demersurile necesare pentru a se proteja în instanță.

Mai jos, puteți citi întreaga reacție a Eurohold.

Referitor la decizia autorității române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România (parte a grupului de asigurări Euroins Insurance deținut de Eurohold Bulgaria) prin revocarea licenței de funcționare și deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societății, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România, și ca atare conducerea holdingului informează următoarele:

Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituția care nu a reușit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eșuat de această dată să înțeleagă un contract de reasigurare, aruncând piața asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la prețuri indecente pentru a finanța incompetența autorităților și tâlhăria sistematică practicată de COTAR.

Această decizie confirmă intenția de manipulare a pieței asigurărilor și caracterul premeditat al acțiunilor instituției de supraveghere, după ce a aprobat în ultimele două luni participarea unei bănci de prestigiu precum BERD în calitate de acționar al Euroins și, în același timp, a aprobat subscrierea de capital care demonstrează solvabilitatea și stabilitatea poziției financiare a Euroins, acțiuni neregăsite în sinteza care stă la baza deciziei ASF, care a venit înaintea Raportului solicitat de BERD și înaintea rezultatelor analizei EIOPA.

Conducerea Eurohold va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.

Conducerea Eurohold si EIG Re consideră această măsură abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situația actuala a pieței de asigurări din Romania, și în contradicție cu bunele practici europene.

Decizia consiliului de administrație ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, și nu ia în considerare situația financiară a reasiguratorului în sine. În plus, consiliul de administrație al ASF a adoptat o decizie care nu ține cont de poziția autorității de reglementare financiară bulgară (FSC), care este principalul organism de supraveghere în cazul EIG Re. Acest lucru încalcă direct legislația europeană și ar putea genera consecințe și măsuri dure la nivel internațional. În plus, decizia consiliului de administrație al ASF nu are în vedere auditul în curs de desfășurare al EIOPA și al BERD în Euroins România, după ce societatea din România a semnalat ambelor instituții acțiunile abuzive ale angajaților departamentului de asigurări al ASF derulate anterior.

Decizia abuzivă a consiliului ASF a provocat activarea art. 26 din contractul de reasigurare semnat de Euroins România și EIG Re, care prevede că în cazul unor acțiuni abuzive și amenințări împotriva companiei din partea terților, inclusiv suspendarea abuzivă sau revocarea licenței sale de către autoritatea de reglementare, EIG Re are dreptul de a se retrage din contractul cu Euroins România și de a păstra integral prima de volum subscrisă a societății românești, fără nicio obligație față de creanțele și riscul aferent unității românești. Astfel, ASF a provocat rezilierea contractului de reasigurare al Euroins Romania cu EIG Re.

Ca urmare a potențialelor măsuri abuzive, consiliul ASF poartă întreaga responsabilitate pentru toate consecințele negative, inclusiv pentru plata daunelor.

Conducerea Eurohold a avertizat deja de mai multe ori că a avut loc un atac organizat împotriva Euroins România și încercări de preluare ostilă a activelor sale susținute de angajați ai autorității de supraveghere a asigurărilor din cadrul autorității locale de reglementare financiară. Din păcate, evenimentele derulate au dovedit acest scenariu și au confirmat intențiile ostile ale acestui grup organizat. Și mai mult din păcate, acțiunile lor au părut să fi indus în eroare consiliul ASF, indiferent de cât de negativ ar fi impactul asupra întregii piețe de asigurări din România și de pierderile care ar fi trecute în sarcina cetățenilor și consumatorilor români.

Conducerea Eurohold consideră că toți acești pași ai autorității de reglementare sunt total iresponsabili ținând cont de explozia prețurilor polițelor de asigurare RCA, declanșată de acțiunile acelorași oameni din departamentul de asigurări al ASF care au atacat Euroins România, având în vedere și riscul de destabilizare a întregii pieţe de asigurări din România.

Mai mult, plafonarea valorii primelor RCA va plasa România în poziția de fi trecută în procedura de infringement din partea Uniunii Europene și va duce inevitabil la creșteri uriașe ale prețurilor RCA, în detrimentul întregii populații.

Tanja Blatnik, CEO-ul filialei Euroins România a declarat că, „în acest moment, identificăm toate mijloacele legale pentru a contesta decizia ASF Autoritatea de Supraveghere Financiară ignoră două audituri independente aflate în curs de desfăşurare la Euroins, din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a Autorităţii Europene de Reglementare EIOPA, afirmă Tanja Blatnik, directorul general al Euroins România”.

Sursa foto: Eurohold

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri