Sumele necesare pentru a acoperi costurile plafonării prețurilor la energie electrică și gaze par să fi depășit estimările Guvernului. Cel puțin, așa rezultă dintr-un act aflat în dezbatere zilele acestea, prin care se alocă încă 440,7 milioane de lei în acest scop.

Proiectul de HG pus în transparență decizională de Ministerul Energiei prevede, în linii mari, alocarea suplimentară a sumei de 440.779 mii lei în Fondul de Tranziție Energetică, pentru a acoperi pierderile suferite de furnizorii de energie și gaze din cauza plafonării prețurilor finale.

Contul pentru plăți e gol

Recent s-au alocat 2,2 miliarde de lei în acest scop. Dar, conform notei de fundamentare, legea menționează obligația efectuării de plăți înainte de validarea cererii de către ANRE, iar compensarea furnizorilor trebuie să se efectueze lunar. Contul din care se fac plățile este însă gol.

”S-a constatat existența unui nou deficit, fiind necesară analiza surselor financiare disponibile de acoperire a acestuia. Precizăm că la data elaborării prezentei, valoarea cererilor validate de ANRE și a celor aferente lunilor de dupa 1 ianuarie 2023 pentru care trebuie achitată […] o cotă de 40% din valoarea solicitată în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de decontare, sumă care se ridică la circa 1500 milioane lei și care trebuie achitată furnizorilor de energie electrică și gaze naturale” se arată în document.

Altfel spus, acest HG arată nu doar că este gol contul, dar și că, în acest moment, statul nu poate acoperi decât o treime din suma de care ar fi nevoie urgent pentru decont.

De ce decontează statul pierderile furnizorilor

De ce trebuie statul să le achite aceste sume furnizorilor? Potrivit OUG 118/2021 și OUG 27/2022, prețurile finale la gaze și energie electrică sunt plafonate. Furnizorii acoperă din fondurile lor diferența între prețul plătit de consumatori și prețul real. Statul trebuie să le deconteze apoi această diferență, pe baza unor cereri, prin Ministerul Energiei (pentru clienți non-casnici) și Ministerul Muncii - Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (pentru clienți casnici).

Practic, furnizorii au pierdut acești bani tarifându-le consumatorilor energia și gazele la un preț mai mic decât cel la care le cumpără. Diferența între prețurile reale și cele facturate după plafonare era estimată la 40 de miliarde de lei de la introducerea plafonării (1 aprilie 2022) și până la finalul anului 2022. Or acum se adaugă și noua plafonare, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Statul ar mai avea de acoperit pierderile pe un an

Inițial, oficialii nu au contrazis estimarea de 40 de miliarde, dar ulterior au coborât mult sumele pe care le-au recunoscut drept pierderi furnizorilor. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, evalua în august 2022 că ar fi vorba de numai 5 miliarde. El vorbea atunci de ”erori în informările primite de la ANRE”.

Conform celor mai recente cifre ANRE (din 21 martie), suma totală verificată și transmisă spre decontare trece de 14 miliarde de lei. Iar plățile nu sunt la zi: informațiile din piață arată că decontarea ar fi la nivelul lunii aprilie 2022. Deci practic Guvernul ar mai avea de acoperit pierderile furnizorilor pe un an de zile, însă conturile sunt deja goale.

Guvernul spera să folosească banii din ”contribuția de solidaritate” – suprataxa pe profiturile producătorilor de petrol și gaze – pentru a acoperi aceste deconturi. Doar că, după estimările Finanțelor, din suprataxă s-ar obține 3,9 miliarde de lei, asta în scenariul optimist în care și OMV Petrom ar plăti-o.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri