Anul 2022 a fost cel mai bun an din istorie pentru companiile românești care au înregistrat, per total, venituri și profituri fără precedent, în condițiile în care și numărul de firme active a atins un nou record, se arată într-o analiză realizată de platforma Termene.ro.

Datele analizate au arătat că, în 2022, s-a înregistrat o creștere a numărului total de companii care depun situațiile financiare anuale, iar pentru prima dată în ultimii 5 ani acestea au depășit pragul de 810.000.

Numărul record de companii care și-au depus situațiile financiare la finalul anului 2022 a fost generat de finalul pandemiei și reașezarea modului de lucru în majoritatea domeniilor de activitate.

În același timp, lansarea programului de finanțare Start-up Nation, dedicat în special companiilor nou-înființate, a oferit cadrul financiar pentru reorientarea profesională, astfel că au apărut multe business-uri noi pe piață.

Pe fondul inflației ridicate (peste 13%), veniturile anului 2022 au atins un nivel record comparativ atât cu anul 2021, precum și cu restul anilor analizați, respectiv 2020 și 2019. Astfel, veniturile totale înregistrate de companii au reușit să depășască pentru prima dată valoarea de 2 mii de miliarde de lei, mai exact 2.392 mii de miliarde, arată analiza Termene.ro.

În același timp, ca și în cazul veniturilor, anul 2022 a reprezentat un record și în cazul profiturilor generate de companiile românești precum și în cel al profitabilității medii a acestora.

Record și la capitulul profit general, stimulat de creșterea prețurilor

Dacă în anul 2020, profitul general realizat la nivel național a fost de 103 miliarde lei, fiind primul an în care a fost depășit pragul de 100 miliarde lei. În 2021 valoarea acestuia a crescut cu aproape 50% - ajungând la 149 miliarde lei, iar în anul 2022 a mai înregistrat o creștere majoră de 50% ajungând la peste 204 miliarde lei.

Profitabilitatea companiilor din 2022 a avut la bază apariția fenomenului de ”greedflation”, o inflație alimentată de creșterea prețurilor într-un mod artificial.

Astfel, pe fondul scumpirii materiei prime, prețurile sunt crescute nu doar să acopere respectivele scumpiri, ci și să genereze profituri mai mari decât înainte. Totodată, apariția forței de muncă provenite în special din Asia, care acceptă salarii inferioare forței de muncă autohtone, generează o reducere a costului final.

Pentru anul 2023 se previzionează în continuare, creșterea profiturilor și a profitabilității pe fondul reducerii semnificativă a costurilor la energie (curent electric, gaz, combustibil) în contextul în care prețurile au continuat să-și mențină valorile (în unele cazuri chiar crescând) în prima parte a anului 2023.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri