Hidroelectrica a vandut cele 17 microhidrocentrale (MHC) din bazinele raurilor Moldova, Dorna, Gurghiu, Oltet, Negrisoara, avand o putere instalata totala de 10,58 MW, companiei austriece Wienstrom GmbH pentru 28 milioane euro, a anuntat Hidroelectrica.

"In urma procesului de privatizare, pretul total de adjudecare obtinut in urma celor cinci licitatii a atins o valoare record de 103.965.676 lei (de 2,3 ori mai mare decat pretul de pornire), echivalentul a circa 28 milioane de euro. In urma licitatiei, toate MHC-urile scoase la privatizare in aceastaetapaau fost adjudecate de catre compania Wienstrom GmbH din Austria", se arata in comunicatul institutiei.

La cele cinci licitatii deschise cu strigare, derulate intre 9 si 13 iunie, au fost admisi sase ofertanti. Initial, dosarele de prezentare au fost achizitionate de 31 de firme, din care 14 straine si 17 romanesti. Dintre acestea, au depus documentatia pentru participarea la licitatii un numar de noua firme, din care cinci straine si patru din Romania.

Conform sursei citate, panala inceputul anului 2009, toate cele 69 de MHC-uri ramase urmeaza sa fie vandute.

Urmatorul lot de microhidrocentrale va fi scos la licitatie cel mai probabil in luna septembrie, procedurile pentru vanzarea acestora urmand a fi demarate in perioada care urmeaza.

Hidroelectrica a mai privatizat, in perioada 28 ianuarie - 29 februarie, 16 microhidrocentrale (MHC) pentru care a obtinut peste 40,7 milioane lei, echivalentul a circa 11 milioane de euro. Cele 16 microhidrocentrale sunt situate in bazinele raurilor Suha Mare, Suha Mica, Ilfov, Sovata si Fenes, avand o putere instalata totala de 5,036 MW si 4.657.143 lei, rest de amortizat.

In urma licitatiei, microhidrocentrale din bazinul raului Ilfov ( jud.Dambovita), de catre compania Wienstrom GmbH din Austria, grupul de MHC-uri din bazinul raurilor Suha Mare si Suha Mica(jud. Suceava) a fost achizitionat de catre compania Romenergo din Romania

Grupul de MHC-uri din bazinul raului Fenes (jud. Alba) precum si cel din bazinul raului Sovata (jud. Mures) a fost preluat de consortiul format din companiile SC H&M Company SRL Negresti Oas si SC Lescaci COM SRL Negresti Oas.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si