24 August 2009

Seful Farmexim: 500 de farmacii sunt in litigiu cu distribuitorii si 100 dintre ele, deja in insolventa



Lipsa banilor de la bugetul de stat corelata cu criza care lovit puternic in bugetele de anul acesta a dus la un blocaj in lant a rulajelor jucatorilor din farma, cele mai vizibil afectate fiind farmaciile.

Recuperarea creantelor, tot mai greoaie

“Pe piata sunt probleme cu recuperarea creantelor, atat de catre farmacii de la casele de asigurari de sanatate, cat si de catre distribuitorii de medicamente, de la farmacii”, spune, pentru Wall-Street, Ovidiu Buluc (foto), actionarul majoritar al grupului farmaceutic Farmexim. Potrivit executivului, in prezent aproximativ 500 de farmacii sunt in litigiu cu distribuitorii, iar dintre acestea sunt 100 deja sunt insolventa, ceea ce ingreuneaza si mai mult procesul de incasare a platilor.

Recuperarea creantelor a fost mereu o “meteahna” a sistemului sanitar romanesc, recunosc jucatorii din domeniu, si asta pentru ca perioada medie de recuperare a banilor urca pana la 300 de zile. Daca pana acum producatorii/importatorii si distribuitorii acordau termene mai generoase si discount-uri farmaciilor, beneficii care mai compensau lipsa de lichiditati, criza le-a rapit orice speranta de “pasuire”, aducandu-le in imposibilitatea de a-si mai plati datoriile. Cele mai afectate sunt farmaciile independente care, neavand sprijinul unui distribuitor, asa cum este cazul marilor lanturi, nu-si mai pot sustine business-urile.

In ceea ce priveste efectele negative ale crizei, spune seful Farmexim, acestea sunt resimtite de toti distribuitorii de medicamente din Romania si nu numai, pentru ca intregul sector se confrunta cu probleme. “Fiind parte a unui sistem ce depinde de bugetul de stat, lipsa fondurilor afecteaza deopotriva producatorii, distribuitorii si farmaciile, generand o blocare in lant a platilor”, explica Ovidiu Buluc.

Potrivit informatiilor Directiei Farmaceutice din cadrul Ministerului Sanatatii, la nivel national functioneaza in jur de 7.000 de farmacii, dintre care peste 5.500 in mediul urban. Circa 20% din totalul numarului este reprezentat de farmaciile grupate in mari retele precum Sensiblu (cea mai extinsa, cu circa 220 de farmacii), Dona, Catena sau Help Net, parte a grupului Farmexim. In Bucuresti functioneaza in jur de 830 de farmacii, adica mai mult decat plafonul de circa 700 de farmacii stabilit prin lege.


Concentrare pe piata farma

Buluc este de parere ca unul dintre principalele efecte ale crizei este concentrarea pietelor, indiferent de domeniul de activitate. Anumite companii mici dispar sau sunt preluate, iar cele mari isi consolideaza pozitia in piata, spune Buluc; iar acest lucru se intampla deja in industria farmaceutica inca de la inceputul anului, la nivelul producatorilor de medicamente si “probabil ca se va extinde pana la finalul anului si pe segmentul distributiei, daca astfel de miscari vor fi considerate oportune".

Cat despre o eventuala preluare a Farmexim, Buluc isi mentine declaratiile facute pentru Wall-Street la inceputul anului 2008, imediat dupa ce refuzase o propunere de preluare de 55 de milioane de euro din partea Celesio, liderul distributiei farma la nivel european. “Farmexim nu este de vanzare in urmatorii doi ani. Ne concentram in continuare pe consolidarea afacerii si atingerea unei cote de piata de 10%”, spune Buluc.

Seful Farmexim mai spunea dupa esecul negocierilor cu Celesio ca in urmatorii trei ani se va axa pe dublarea valorii afacerii si cresterea cotei de piata, cu scopul de a crea conditiile necesare listarii la Bursa de Valori din Bucuresti. La un an si jumatate de la acele declaratii, timp in care situatia economica s-a schimbat radical, contractia economica a intrat pe o panta ascendenta, iar BVB a resimtit din plin socurile crizei mondiale, Ovidiu Buluc este sceptic si se rezuma sa declare ca varianta listarii va fi analizata la momentul potrivit. “Vom analiza acest aspect si vom lua o decizie, in functie de situatia economica si a pietei de capital”, declara actionarul majoritar al grupului Farmexim.



Noile investitii, in stand-by

Criza economica nu a ocolit grupul farmaceutic infiintat de Ovidiu Buluc la inceputul anilor ’90, iar masuri de preintampinare a efectelor negative au fost luate inca de anul trecut. "Este adevarat ca am operat o reducere de personal, dar doar in 2008 ; pentru anul in curs am ales sa adopt masuri al caror impact sa fie resimtit cat mai putin de angajatii companiei", spune Buluc.

In primele sase luni ale anului, salariile angajatilor au fost inghetate, iar angajarile stopate. "Vom merge in aceeasi directe pana la finele anului”, declara Buluc. “Toate bugetele alocate pentru noi investitii au fost puse in stand-by, atat pe partea administrativa locala (filiale proprii), cat si in ceea ce priveste extinderea depozitului central de la Bucuresti si dezvoltarea parcului auto”, detaliaza Buluc, adaugand ca deblocarea fondurilor s-ar putea produce “in perioada urmatoare sau cel tarziu la inceputul anului 2010”.

Pentru intregul an, seful Farmexim estimeaza o cifra de afaceri totala de 725 de milioane de lei (circa 171,8 milioane de euro, calculat la un curs mediu de 4,22 lei/euro), ceea ce inseamna un avans in lei de 20% fata de 2008, si o marja de profit de 3-4%. Potrivit datelor pe 2008 publicate pe site-ul Ministerului Finantelor, Farmexim a inregistrat anul trecut pierderi de 24,3 milioane de lei (6,6 milioane de euro). Cu un an inainte, profitul se cifrase la 1,7 milioane de euro.

Buluc estimeaza ca marja de profit de 3-4% prognozata pentru 2009 se va pastra si in 2010, atunci cand cifra de afaceri va atinge pragul de 300 de milioane de euro.




OTC-urile, suflu nou de cash

In conditiile in care anul trecut majoritatea distribuitorilor farma au raportat pierderi, iar cei care au reusit sa se mentina pe profit au inregistrat marje de maxim 2%, estimarile lui Ovidiu Buluc pot parea optimiste, mai ales in actualul context economic. Dincolo de o "asezare a pietei" care a survenit odata cu reglementarea pretului medicamentelor la un curs de 4 lei pentru un euro, mai aproape de realitatile cursului valutar, afacerile lui Buluc mizeaza si pe vanzarile de OTC-uri (medicamente eliberate fara prescriptie medicala).

“Una dintre directiile de dezvoltare a companiei este reprezentata de extinderea portofoliului de medicamente OTC, astfel incat pana la finalul anului acesta sa reprezinte 20% din valoarea totala a vanzarilor”, declara seful grupului farmaceutic. Daca in 2008 ponderea OTC-urilor era de 13-14% din cifra de afaceri, la sfarsitul primului semestru procentul a crescut la 16%, iar la incheierea anului ar putea atinge o valoare de 35 de milioane de euro, potrivit estimarilor lui Buluc.

Avantajele intaririi portofoliuliu de OTC-uri sunt evidente: ele aduc marje de profit mai mari si sunt “libere” de constrangerile reglementarii pretului de catre Ministerul Sanatatii.

Criza economica, o noua provocare

Cu o experienta de aproape 20 de ani pe piata farmaceutica romaneasca, Ovidiu Buluc spune ca actuala criza economica nu este cel mai dificil moment cu care s-a confruntat pana acum in cariera sa de manager. "In 1997, am trait o devalorizare de 100%, in decurs de numai trei saptamani, de la 4.300 la 9.500 de lei pentru un dolar, iar inflatia era de 150%. Ratele de dobanzi explodasera si ele la 200% si era, pur si simplu, imposibil sa faci ceva", isi aminteste executivul.

Un alt moment dificil este mai recent, mai exact din perioada 2007-2008, cand timp de un an si jumatate Ministerul Sanatatii (MS) nu a mai actualizat preturile la medicamente, mentinand un curs de 3,2 de le/euro, in conditiile in care cursul real trecuse de 4 lei/euro. "Atunci, MS ne-a generat nu doar noua, ci tuturor jucatorilor din piata importului si distributiei de medicamente, pierderi de milioane de euro, datorita refuzului de a modifica preturile medicamentelor de import in functie de valorile actualizate ale principalelor valute", explica Buluc.

Fata in fata cu o noua criza, pe care seful Farmexim prefera sa o numeasca "provocare", solutiile nu sunt noi, ci doar problemele in sine. "Am fost intotdeauna adeptii unei politici financiare prudente, am reconsiderat politica de investitii si am redus ori am amanat aceste planuri pe parcursul perioadelor economice dificile si ne-am adaptat strategiilor de dezvoltare la conditiile pietei", spune seful Farmexim.

Farmexim, Help Net si Green Net, membre ale grupului Farmexim, sunt companii private cu actionariat 100% romanesc. Farmexim a fost infiintata in anul 1990, fiind prima companie de import si distributie de produse farmaceutice din Romania. Dupa aproape 20 ani de activitate, Farmexim se situeaza intre primii trei distribuitori de medicamente de pe piata de retail - farmacii.
  • Farmexim asigura furnizarea de produse farmaceutice la nivel national, catre peste 3000 de clienti, atat farmacii, cat si spitale.
  • Help Net Farma opereaza una dintre cele mai puternice retele de farmacii din Romania, numara in prezent 100 de unitati in toata tara si are peste 800 de angajati.
  • Infiintata in 1998, Green Net este o companie de import si distributie de produse premium din game cosmetice si dermato-cosmetice, suplimente alimentare si produse naturale.
Piata distributiei farma este dominata de zece mari jucatori: Mediplus (parte a grupului farmaceutic A&D Pharma, care detine si retailerul Sensiblu), Relad, Fildas (cu farmaciile Catena), Farmexpert (controlat de ANZAG si Eugen Banciu, care este actionar si la farmaciile Dona), Polisano (farmaciile Reteta), Farmexim, ADM Farm, Gedeon Richer (cu farmaciile Richter), Europharm Distributie (parte a GlaxoSmithKline) si Montero (cu farmaciile Remedio).



Citeste si