Centrul Medical Unirea, compania fondata in anul 1995 de medicul cardiolog Wargha Enayati a atras, la inceputul anului 2007, ca actionar minoritar fondul de private equity 3i Plc din Marea Britanie.

CMU a alocat un buget de investitii de 20 de milioane de euro dintre care 10 milioane de euro vor fi investiti in deschiderea primului spital greenfield specializat pe chirurgie din Bucuresti, planificat a fi inaugurat in vara-toamna anului 2011.

„In ultimii 2 ani, am fost foarte activi pe piata achizitiilor si a operatiunilor de tip greenfield. Suntem direct interesati de extinderea in tara si in Bucuresti. La ora actuala CMU este furnizorul cu cea mai mare retea proprie de policlinici: 11 in Bucuresti si 8 in tara. Continuam sa purtam negocieri cu operatori locali pentru eventuale achizitii in orasele cele mai mari din tara. Ca si pana acum, ne vom asigura finantarea din surse propriu precum si din imprumuturi si din fonduri puse la dispozitie de investitorii nostri. Este un mix care ne-a asigurat si pana acum potentialul de extindere si diversificare”, a afirmat Sergiu Negut (foto), director general adjunct.

Centrul Medical Unirea a inregistrat in 2009 o crestere de 72% a cifrei de afaceri, atingand o valoare de 69,5 mil. lei fata de 40,2 mil. lei, cat a avut in 2008.

Cea mai mare investitie a fost cea de 5,5 milioane euro in Maternitatea Regina Maria, deschisa in decembrie 2008, iar cel mai mare avans l-a inregistrat activitatea chirurgicala in cadrul CMU, cu aproximativ 1000 de interventii in spitalele Arcul de Triumf si Regina Maria.
Astfel, activitatile spitalicesti au contribuit cu peste 2.2 milioane euro in ultimul an.

Anul 2009 a insemnat pentru Centrul Medical Unirea, in primul rand, dezvoltarea pe orizontala, prin inaugurarea catorva centre medicale in Bucuresti si in provincie. Este vorba de CMU Sema Parc - Bucuresti, CMU Floreasca - Bucuresti, CMU Avamedica - Constanta, CMU Motilor - Cluj, CMU Sunrise - Ploiesti, precum si achizitia participatiei majoritare la CIM Bacau - o investitie de aproximativ 1 milion de Euro. De asemenea, compania a deschis prima banca de celule stem cu depozitare exclusiv in Romania.

Anul trecut, la Centrul Medical Unirea au fost realizate 1000 de interventii chirurgicale si aproximativ 500 de nasteri. Desi compania a asistat la contractia veniturilor pentru un numar mare de beneficiari de servicii medicale, anul 2009 a fost unul in care, in valoare absoluta, numarul arondatilor corporate a crescut si de asemenea anul in care un numar tot mai mare de persoane au apelat la serviciile medicale private.

“A fost un an bun pentru Centrul Medical Unirea, in primul rand pentru ca afacerea noastra este una solida, cu accent pe cresterea organica, preponderent autofinantata. Capitalul provenit din preluarea de catre fondul de investitii 3i a unei participatii de 49% a fost destinat unei extinderi fara precedent pe piata serviciilor medicale private. In 2010, tot ce inseamna profit este destinat sustinerii de noi investitii. Nu am fi putut sa facem toate achizitiile si investitiile din ultimii ani fara a utiliza toate resursele financiare disponibile”, a declarat Wargha Enayati, Director general Centrul Medical Unirea.