Studiu casa de avocatura: Romania le ofera mai putine investitorilor decat alte tari din regiune

Romania ofera investitorilor straini conditii mai putin atragatoare decat tari ca Polonia, Ungaria sau Bulgaria, arata un studiu al casei de avocatura Enescu&Cuc despre facilitatile legislative sau fiscale publicate de cele patru tari prin intermediul Agentiilor pentru Investitii Straine.
"Romania a pierdut teren in fata concurentilor din zona. In acest moment companiile din Bulgaria sunt impozitate cu 10%, Ungaria ofera si ea un impozit de 10% pana la atingerea unui anumit prag, iar Polonia ofera ajutor de stat investitorilor straini in conditii mai avantajoase decat noi", sustine Mihai Cuc, avocat partener la Enescu & Cuc, firma de avocatura specializata in clienti internationali.

"Evident, regula generala este ca tarile mai putin dezvoltate sa ofere mai multe facilitati, dar Romaniei nu i se aplica. De exemplu, daca o companie internationala va investi 1.000.000 de euro in una dintre zonele care beneficiaza de ajutor de stat din Polonia, acesteia i se vor putea aplica scutiri de impozit de pana la 500.000 de euro. Pentru aceeasi investitie, Romania n-ar oferi nimic, exceptie facand anumite domenii specifice de activitate", a mai spus Camelia Enescu, avocat partener la aceeasi firma de avocatura.

Avocatii de la Enescu & Cuc nu cred ca singurele metode de a ramane in topul preferintelor investitorilor sunt ajutoarele de stat sau masurile fiscale.

"Oamenii de afaceri straini se plang de aceleasi lucruri: birocratia, lipsa infrastructurii si continua schimbare a legislatiei fiscale, ceea ce face imposibila realizarea unui plan de afaceri pe termen mediu", a mai punctat Cuc.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri