6 Mai 2011

TOP 10: Ce am aflat in ultima saptamana



Vezi care au fost cele mai importante evenimente de business care au avut loc in aceasta saptamana.

10. Osama bin Laden este mort

Osama bin Laden, liderul Al Qaeda, organizatia terorista care a cauzat atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA, a murit saptamana trecuta in urma unui operatiuni in Pakistan, a declarat un oficial american.

Primele fotografii cu corpul neinsufletit al teroristului Osama bin Laden incepusera sa apara deja pe Internet, la doar cateva ore de la ora anuntului mortii sale.

Moartea liderului Al-Qaida ridica o serie de intrebari despre cum va arata lumea de acum incolo. Vezi 7 intrebari-cheie dupa moartea lui Osama bin Laden.




9. Realitatea TV are un nou proprietar

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a preluat 92% din actiunile postului de televiziune Realitatea TV.

Ioana si Ionut Vintu, copiii omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, au declarat in cadrul primei lor aparitii publice ca au vandut toate actiunile pe care le detineau in cadrul Realitatea Media catre omul de afaceri Elan Schwartzenberg.

Citeste si Elan Schwartzenberg: Imi doresc sa va spun peste cativa ani ca am vandut Realitatea TV lui Murdoch




8. Levi Group a preluat Autoitalia Group

Compania Levi Group din Israel a preluat Autoitalia Group, importatorul marcilor Fiat pe piata locala, urmand ca de la jumatatea anului curent sa devina si importator al marcilor Jeep si Lancia in Romania, potrivit lui Ori Lahav, CEO temporar al Autoitalia Group.

Acordul de transfer asupra proprietatii Autoitalia a fost semnat de Herbert Stein, presedinte si fondator al Autoitalia Group in 1993, si de catre Ori Lahav (foto), CEO al Mediterranean Car Agency (MCA), iar valoarea achizitiei s-a ridicat la nivelul mai multor milioane de euro, potrivit MCA.



7. Romanii prefera sa-si construiasca o casa

Construirea unei case este solutia cea mai potrivita in perioada actuala (37,6% dintre raspunsuri), urmatoarea optiune fiind achizitia unui apartament nou (pentru 19,7% dintre respondenti), arata rezultatele studiului realizat de iVox pentru compania Echypy Construct.

Cele mai importante motive pentru care respondentii si-ar construi o casa sunt ca ar putea sa o faca asa cum doresc (72%), cu materialele pe care si le doresc (42%) si cu un raport calitate-pret mai bun decat in cazul achizitiei unui apartament (41%).



6. Cum a inceput anul pentru micii antreprenorii

Intreg mediul de afaceri asteapta ziua de 13 mai, cand vom afla daca economia a iesit din recesiune, insa businessurile micilor antreprenori se lovesc in continuare de greutatile crizei.

Spre exemplu, micii intreprinzatori din online isi pastreaza optimismul dupa un 2010 foarte greu, care i-a fortat pe multi sa isi reduca operatiunile. Spre exemplu, o firma de talie redusa care ofera servicii de programare si web-design se plange de procedurile birocratice greoaie, care le-au afectat activitatea, pe langa efectele crizei economice.

Primele patru luni ale anului nu au fost foarte diferite de 2010 pentru comerciantii de produse tip fast food. Aflati dintr-un reportaj Wall-Street.ro cum vad intreprinzatorii viitorul apropiat.




5. Pleaca Orange din Romania?

France Telecom, care detine Orange Romania, isi evalueaza portofoliul european si ar putea consolida sau vinde operatiunile din tari precum Austria, Belgia sau Romania, deoarece cresterea de pe continent a incetinit, in timp ce industria telecom din zone cum ar fi Africa si Orientul Mijlociu este in expansiune accelerate.

Insa potrivit declaratiilor oficialilor Orange Romania, France Telecom nu planuieste sa vanda operatiunile locale.

“Evaluarea strategica a portofoliului detinut de catre grup nu este o operatiune noua si a mai fost mentionata de catre Stephane Richard, CEO France Telecom – Orange, in luna februarie, la prezentarea rezultatelor financiare pe 2010. Conducerea grupului are responsabilitatea de a face astfel de evaluari periodic, dar nu la intervale clar stabilite”, au afirmat oficialii companiei de telecomunicatii.

4. Noul Cod al Muncii a intrat in vigoare

Noile prevederi ale Codului muncii, care majoreaza perioada de preaviz, introduc agentul de munca temporara si inaspresc sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca folosesc mai mult de cinci persoane fara forme legale, au intrat in vigoare pe 1 mai.

Potrivit noului Cod al muncii, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se va pedepsi cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Vezi mai multe detalii despre acest subiect aici.


3. Adoptarea euro mai devreme de 2020, o greseala

Adoptarea euro de la 1 ianuarie 2015 sau inainte sa fim pregatiti ar fi o greseala si ar avea la baza doar o decizie politica, urmand ca, in final, economia romaneasca sa se confrunte cu dezechilibre macroeconomice tot mai mari, a explicat Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Cine castiga sau pierde din adoptarea euro si de ce isi doresc unele tari sa renunte la euro, afla dintr-un articol Wall-Street.ro



2. Isarescu vede o inflatie de peste 5%

Banca Nationala a Romaniei a majorat semnificativ prognoza de inflatie pentru finalul acestui an.

Noile prognoze prezentate de BNR indica o inflatie de 5,1% la finalul lui 2011 si o rata de 3,6% pentru sfarsitul lui 2012.

Mugur Isarescu (foto), guvernatorul BNR, a subliniat insa ca noua prognoza pentru 2011 nu include majorarea preturilor la energia termica, crestere care urmeaza sa apara in toamna acestui an.



1. Un an de austeritate la Stat

Anuntul masurilor de austeritate de acum un an a pus mediul de business in fata unei realitati greu de digerat: situatia critica a economiei si riscul colapsului bugetar. La ora bilantului propus de Wall-Street.ro, atat cei care au fost afectati direct de cresterea TVA, cat si cei mai norocosi, cu impact minor in afaceri, admit ca fara un set de masuri recesiunea ar fi fost mult mai adanca.

Au fost luate cele mai bune decizii, in momentele potrivite? Cum a rezistat mediul de business acestui an de cumpana, citeste intr-un articol realizat de Wall-Street.ro.



Citeste si