Romanii nu vor scapa nici in 2012 de austeritate, in contextul unei cresteri economice reduse si pe fondul continuarii politicii fiscale restrictive, cauzate de sursele de finantare reduse ale Ministerului de Finante, considera economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa.
Prognoza UniCredit pentru Romania vizeaza o crestere economica de 1,4% in 2012, in conditiile in care grupul se asteapta ca economia europeana sa revina pe un trend ascendent in semestrul I din acest an, spre deosebire de majoritatea bancilor internationale care sunt mai pesimiste.

"Ca urmare, anticipam o evolutie mai buna a industriei si exporturilor romanesti decat majoritatea analistilor locali. Productia agricola buna din 2011 va continua sa aiba un impact favorabil asupra consumului si va reduce importurile de alimente in prima jumatate a anului 2012, compensand partial reducerea cererii externe de bunuri romanesti", a explicat, pentru wall-street.ro, Dan Bucsa.

Totodata, economistul sef al UniCredit noteaza ca impulsul creditului este pozitiv si semnificativ in Romania, intrucat volumul creditelor nou acordate a crescut in 2011, ceea ce va avea efecte pozitive asupra cererii interne.

Inflatia va depinde de productia agricola

Prognoza UniCredit Tiriac Bank pentru inflatie este de 4,5%, deasupra intervalului din jurul tintei BNR. Economistul sef nu exclude ca inflatia sa coboare la 3% in martie-aprilie, asa cum estima recent si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dar "efectul de baza din preturile alimentelor va fi puternic negativ daca productia agricola din 2012 scade sub cea din acest an".

"In acelasi timp, e greu de crezut ca preturile bunurilor nealimentare si cele ale serviciilor se vor modifica extrem de putin pentru a compensa scumpirea alimentelor (rata anuala a inflatiei pentru preturile bunurilor nealimentare si pentru servicii a fost 4,6% in noiembrie, cand inflatia preturilor de consum a fost 3,44%)", mentioneaza Bucsa.

Moneda nationala s-ar putea deprecia spre 4,4 lei/euro

Economistul UniCredit anticipeaza ca presiunile asupra cursului de schimb vor persista in special in primul semestru, in contextul in care investitorii asteapta o rezolvare a crizei datoriilor publice din zona euro. Astfel, pana la rezolvarea crizei, iesirile de fonduri din Europa Centrala si de Est ar putea continua.

In plus, investitiile straine in Romania vor ramane reduse si Ministerul Finantelor Publice nu se va putea imprumuta din piata la randamentele dorite, cel putin in prima jumatate a lui 2012.

"Ca urmare, anticipam ca leul s-ar putea deprecia spre 4,4 RON/EUR in primavara viitoare si ar putea sa se aprecieze daca MFP se va imprumuta de la FMI (intr-o prima faza) si din pietele internationala in a doua parte a anului 2012", a explicat Bucsa.

Totusi, cursul mediu pentru anul acesta este estimat la 4,33 lei/euro, iar la sfarsitul anului ar putea cobori pana la aproximativ 4,30 lei/euro.

1. Credeti ca 2012 va fi un nou an de austeritate?

2. Credeti ca revenirea economica se va reflecta si in veniturile dumneavoastra in acest an?
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri F