Faptul ca economia Romaniei este pe directia gresita a devenit de necontestat pentru orice economist care se respecta. Ce ar trebui sa faca autoritatile pentru a diminua efectele negative si pentru a evita corectii dureroase mai tarziu? Sa renunte la “aberatia” numita Legea pensiilor, sa sisteze majorarea salariilor in sectorul public, sa colecteze mai bine taxele la buget si sa atraga fondurile europene, spune Dan Bucsa, economist sef pentru Europa Centrala si de Est in cadrul UniCredit Bank Londra.

Romania are al treilea cel mai mare deficit de cont curent din regiune (primul indicator la care se uita investitorii) si este singura tara din Uniunea Europeana care are iesiri de capital stabil. “Asta inseamna ca intrarile de fonduri europene si de investitii straine directe nu acopera deficitul de cont curent, care include deja banii trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate”, a explicat Bucsa, in cadrul unei intalniri cu presa.

Deficitul bugetar este aproape de 3% din PIB, dar deficitul structural va fi de peste 4% din PIB in acest an. Acesta se va duce automat in deficitul bugetar "daca am intra acum intr-o recesiune", sustine economistul citat.

De altfel, acesta afirma ca politica fiscala ramane cel mai mare risc macroeconomic pentru Romania.

Povestea din 2008 cu salariile profesorilor se poate repeta

Aceste deficite, insa, se pot corecta, mai bine mai devreme decat mai tarziu. Dar corecturile necesare nu sunt agenda autoritatilor. Din contra!

“Pentru corectarea deficitelor, in primul rand ar trebui rediscutata salarizarea in sistemul public si pensiile. Trebuie sa se renunte la Legea pensiilor care, in actuala forma este o aberatie. Sunt aproape convins ca nu se va aplica. Problema e daca o voteaza (in Parlament -n.r.) si se creeaza premisele (acordarii acelor pensii-n.r.). Ar fi exact cum s-a intamplat cu profesorii dupa criza: li s-a promis, nu li s-a dat si, in final, au fost obligati sa le dea (profesorii au dat statul in judecata si au castigat -n.r.). S-a creat o obligatie bugetara din promisiuni. Acelasi lucru se poate intampla si acum”, a subliniat Dan Bucsa.

In plus, aceste este de parerere ca ar trebui sistata cresterea salariilor in sectorul public.

Pe de alta parte, autoritatile trebuie sa faca ceva in privinta colectarii (pentru ca nu s-a schimbat nimic in ultimii doi ani), desi ministrul Finantelor a prezentat o lista de masuri “foarte rationala”, din care doar una s-a aplicat, cea referitoare la dotarea comerciantilor cu case de marcat electronice, si aceasta doar pe jumatate, pentru ca partea de interconectare cu ANAF lipseste.

Fondurile europene, esentiale pe partea de investitii, pot fi absorbite chiar daca statul nu are bani, pentru ca se poate imprumuta pentru cofinantare.

“Cheltuielile cu fondurile UE sunt neutre. Chiar daca nu primim bani, am putea sa ne imprumutam de acei bani si sa ii investim pana vin banii de la Bruxelles. Daca ne uitam la polonezi, care au inceput anul acesta, au crescut masiv cheltuielile pe fonduri europene si Europa la da banii foarte rapid. Anul acesta Polonia ajunge la 12 - 15 miliarde de euro absorbtie si nici ei nu au facut mare lucru pana cum. Deci se pot face aceste cheltuieli de investitii si stim cu totii ca e mare nevoie de ele”, a explicat economistul UniCredit.

Romania a luat de la Polonia un singur exemplu... negativ

De altfel, Romania ar mai avea si alte lucruri de invatat de la Polonia, care a reusit sa imbunatateasca foarte mult colectarea taxelor la buget si care a anuntat ca reintroduce sistemul de pensii private, mult mai puternic si imposibil de modificat de viitoarele guverne.

Din pacate, singurul exemplu pe care Romania l-a luat de la Polonia este cel referitor la infiintare Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii, care in Polonia nu functioneaza.

Alternativa la aceste masuri de redresare a deficitelor, dureroasa pentru toata lumea, consta in majorarea taxelor.

Unde ne putem astepta la taxe mai mari? “La accize, la preturile administrate (gaze, energie)...”, este de parere Dan Bucsa.

Nici o sansa pentru investitii

Economistul a avertizat ca Romania se apropie de finalul ciclului economic (de crestere -n.r.), iar paradigma de crestere se schimba de pe exporturi pe cererea interna.

Dar, pentru ca Romania nu are capitaluri straine care sa stimuleze cererea interna, ar avea nevoie de 2 lucruri: politica fiscala si investitii.

“Din pacate, Romania nu are nici una nici alta. Si daca face din nou deficit peste 3% din PIB ce se intampla? Va cresc din nou dobanzile. De ce? Pentru ca prima de risc pentru Romnaia creste si, automat, va fi presiune si pe leu si pe rate si dobanzile se vor duce mai sus. Cei care vor plati sunt cei care vor lua credite. Cineva trebuie sa plateasca intotdeauna. In economie nu exista masa gratis”, a punctat Dan Bucsa.

In privinta investitiilor, nu sunt sanse. Anul 2019 aduce din nou o lipsa de investitii in Romania. “Nu credem ca se va schimba politica de investitii in niciun fel. Pe de alta parte, investitiile incep sa creasca in tari care incep sa ia acum fonduri europene: Polonia, Bulgaria si Croatia”, a mai spus Bucsa.

In aceste conditii, Romania ar putea integistra o recesiune tehnica in a doua parte a anului viitor sau in 2020 (scadere a PIB timp de doua trimestre consecutive), dobanzile vor creste, leul se va deprecia, iar romanii vor plati mai mult pentru produsele cumparate, pentru utilitati si carburanti.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri