Se discuta din ce in ce mai mult despre criza economica care ar urma sa loveasca Romania in perioada urmatoare, existand deja mai multe voci care estimeaza ca aceasta va fi declansata la inceputul anului viitor. Dan Bucsa, economistul-sef pentru Europea Centrala si de Est in cadrul Unicredit Bank Londra, este de alta parere. Acesta considera ca in 2020 se va inregistra o crestere economica sub potential in toate tarile din regiune, insa nu vede un risc de recesiune in cazul tarii noastre.


Economistul prevede o crestere economica a Romaniei de 2,7% din PIB pentru anul viitor, in cazul in care nu exista nicio decizie din partea Statelor Unite ale Americii de a impozita sectorul auto european, masura care s-ar rasfrange si asupra tarii noastre. In ceea ce priveste deficitul bugetar, acesta este estimat de catre Bucsa intre 4,1% - 4,3% din PIB in 2020, pe fondul impactului produs de majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie anul viitor, care ne-ar putea aduce si o retrogradare din partea agentiilor de rating.

"Imi este greu sa cred ca deficitul bugetar se duce sub 4% anul viitor daca are loc majorarea de pensii cu 40%. Nu stiu cine amana aceasta masura in an electoral (...) Conform guvernului, impactul bugetar al pensiilor se va duce la 5% din PIB in 2021 si 7% din 2022, dar impactul va fi anulat de cresterea veniturilor bugetare. Insa, daca ne uitam la veniturile bugetare, ele scad pe aproape toate componentele, cu exceptia contributiilor asigurarilor sociale si TVA", declara Dan Bucsa.

O componenta la care Romania sta extrem de prost din punct de vedere economic este colectarea veniturilor fiscale, proces despre care Dan Bucsa spune ca nu s-a imbunatatit in ultimii 6 ani, pe care i-a descris ca fiind 6 ani "pierduti pentru Romania". Acesta a punctat o serie de masuri care pot fi luate si care sa aiba impact imediat:

  • impozitarea pensiilor speciale sau a tuturor pensiilor in asa fel incat sa se reduca cresterea de pensii programata pentru anul viitor.
  • punerea in functiune a scannerelor de la granitele Romaniei.
  • imbunatatirea colectarii TVA.

Sectorul privat nu este in pozitia slaba in care era in 2008-2009

Reprezentantul Unicredit precizeaza ca sunt si lucruri care merg bine in aceasta perioada in care economia Romaniei se indreapta spre finalul ciclului economic. Mai exact, sectorul privat nu este in pozitia slaba in care era inainte de criza economica din 2008-2009, din mai multe puncte de vedere:

  • Piata muncii si increderea consumatorilor.
  • Comertul si cererea de consum.
  • Constructiile de cladiri.
  • Investitiile firmelor.

"Avem un numar mult mai mare de angajati in privat ca inainte de criza din 2008. Automat, plecam in criza, macar teoretic, cu mai multi contribuabili si cu o avutie neta a gospodariilor mai buna. Asta se vede si din asteptarile financiare ale gospodariilor pentru urmatoarele 12 luni si mai ales planurile de economisire", explica Dan Bucsa.

In ceea ce priveste comertul, acesta "duduie", iar schimbarea majora fata de perioada dinainte de criza este ca activitatea nu este impulsionata la fel de mult de catre creditare, cat este impulsionata de venituri. Reprezentanul Unicredit nu considera ca avem o bula imobiliara, asa cum se intampla in urma cu mai bine de 10 ani, iar constructiile de cladiri, neasteptat, merg bine.

"Cresterea constructiilor de cladiri cred ca va mai dura vreo 2-3 trimestre, pentru ca daca ne uitam la permisele inregistrate in vara acesta, se pare ca va fi o incetinire destul de brusca doar dupa jumatatea anului viitor", explica Dan Bucsa.

Economistul a vorbit si despre probabilitatea de recesiune in SUA, precizand ca exista sanse de peste 50% pentru a fi declansata in urmatoarele 12 luni.

"In scenariul de baza pe care il avem, recesiunea in Statele Unite ale Americii va fi la mijlocul anului viitor. S-ar putea sa fie mai tarziu de atat pentru ca economia americana e rezilienta, s-ar putea sa fie si mai repede daca este declansata o corectie pe piata bursiera, lucru care se poate intampla oricand. Nu o vedem ca fiind o recesiune adanca, ci mai degraba o perioada in care lucrurile se reaseaza in economia americana", a explicat economistul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri