Fostul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, declară că vocile care spun despre economia românească că este „în regres” nu fac decât să scadă apetitul investitorilor față de țara noastră. Acesta spune că datoria actuală a României este una „curată”, bazată pe investiții.

„Economia românească nu este în regres, este frumos să prezentăm apocalipsa. De regulă, chiar dacă aceste lucruri duc la acțiuni prudente, au un efect negativ din punct de vedere investițional. România, în 2022, a simțit efectul recesiunii vestice, dar a reușit să evite recesiunea. În primul rând, România nu și-a propus de la început să intre în recesiune, chiar dacă era mai ieftin. România are o datorie curată, construită pe investiții”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, la un eveniment organizat de News.ro.

România ar putea intra în recesiune tehnică în prima parte a acestui an, estimează cei mai mulţi dintre investitori, pe fondul scăderii activităţii industriale şi accentuării problemelor de pe lanţurile economice, arată rezultatele celei de-a V-a ediţii a barometrului Moneycorp privind starea economiei româneşti.

"Oamenii de afaceri privesc cu îngrijorare la perspectivele anului 2024, pe fondul creşterii costurilor operaţionale şi a evoluţiei inflaţiei la un nivel în continuare foarte ridicat", arată cercetarea.

Aproximativ 58,8% dintre respondenţii care au participat la cercetarea derulată în decembrie 2023 sunt convinşi că economia va intra în recesiune, iar 36,6% estimează că acest lucru se va întâmpla în primele şase luni din 2024.

Conform studiului, marile provocări ale anului 2024 sunt legate de creşterea costurilor operaţionale (preţuri materiale, servicii, costuri de transport, dobânzi etc.) şi scăderea vânzărilor pe fondul deprecierii puterii de cumpărare şi a accentuării fenomenului de dezintermediere în economie.

În topul îngrijorării investitorilor urmează, în ordinea importanţei, accentuarea blocajului financiar, intrarea în insolvenţă/faliment a partenerilor şi efectele crizelor multiple la nivel internaţional, generate de conflictele militare.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri