Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România va moderniza peste 950 de kilometri de cale ferată cu ajutorul fondurilor europene atrase prin PNRR, el menţionând, în acest context, că în dezvoltarea logistică a unei ţări trebuie acordată o atenţie deosebită şi căilor ferate.

Primul ministru a arătat că ministrul Transporturilor şi al Infrastructurii, Sorin Grindeanu, dispune de o echipă "foarte bună" la ministerul său, reliefând faptul că, în cursul săptămânii viitoare, vor fi semnate ultimele contractări de fonduri pentru modernizarea celor 950 kilometri de cale ferată, ceea ce înseamnă închiderea acestui capitol al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"O ţară, logistic, nu se poate dezvolta numai rutier. Trebuie o atenţie deosebită şi la modernizarea căilor ferate, şi şi-aici, ca şi la CNAIR, (ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, n.red.) are o echipă foarte bună şi, din câte ştiu eu, din PNRR, deci, cu alte cuvinte, cu execuţie până în anul 2026, sunt peste 950 de kilometri de cale ferată în modernizare prin PNRR, (...) numai bani europeni. Şi tot din câte cunosc eu, săptămâna viitoare domnul ministru o să semneze ultimele contractări pe aceşti 950 de kilometri. Cu alte cuvinte, primul capitol închis total, contractat pe PNRR, este acoperirea de modernizare de căi ferate", a spus premierul Ciolacu.

El a mai arătat că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, trimite spre Comisia Europeană Cererea de plată numărul 3, în valoare de 2,7 miliarde euro, bani care ar urma să ajungă în România anul viitor.

"Mai vreau să mai laud pe cineva, pe domnul Adrian Cîciu, care în acest moment împreună cu echipa sa, urcă către Comisie cererea de plată numărul 3, respectiv 2,7 miliarde de euro, care îi vom primi anul viitor - normal după verificările jaloanelor, celor 74 de jaloane trimise deja - şi o consider o împlinire a întregului Cabinet, nu neapărat a lui Marcel Ciolacu. E o cerere care trebuia depusă din martie. Important e că am reuşit să depunem în momentul acesta şi după modificarea PNRR- ului şi după introducerea capitolului cu REPowerEU", a arătat şeful Guvernului.

Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au participat vineri, la Caransebeş, la semnarea ultimului din cele patru contracte de modernizare a liniei de cale ferată Caransebeş-Timişoara-Arad. Valoarea totală a proiectului se ridică la 6,2 miliarde lei, fără TVA, iar pentru lotul 1 Caransebeş-Lugoj valoarea acestuia este de 1,34 miliarde lei, fără TVA. Toate cele patru contracte sunt finanţate prin PNRR.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri