Modificările fiscale care vor intra în vigoare de anul viitor și cele deja valabile de la 1 noiembrie sunt doar începutul procesului prin care Guvernul schimbă Codul Fiscal. O reformă fiscală „adevărată” va fi simțită abia în 2025, iar „butonul roșu nuclear” va fi majorarea de TVA cu două sau trei procente, conform lui Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică la EY România. Cât de mult pot amâna politicienii să mărească taxele? Răspunsul acesta va cântări mult anul viitor, unul în care vom avea patru rânduri de alegeri electorale.

Codul Fiscal a fost modificat de peste 500 de ori în ultimii 8 ani, iar ultimele măsuri aplicate suntem departea de a fi ultimele. Alex Milcev, reprezentant al EY România, spune că abia anul 2025 va fi „adevăratul tun” în fiscalitatea românească. Acesta a punctat faptul că, „arma” cea mai puternică pe care o poate folosi Guvernul pentru a reduce deficitul bugetar, este creșterea de TVA cu două sau trei procente.

„Dacă pachetul fiscal nu va colecta câți bani e nevoie și revenim la masa de negocieri cu Comisia Europeană, cred că majorarea TVA nu o să dispară ca discuție (de la 19% la 21-22%). Acesta va fi butonul roșu nuclear pe care îl va folosi Guvernul pentru a rezolva problema deficitului bugetar”, a declarat Alex Milcev.

Chiar și Boloș recunoaște că modificările fiscale actuale „sunt apă de ploaie” față de ce va urma în 2025

Faptul că reforma fiscală este abia la început este un fapt recunoscut chiar și de Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Acesta a spune că modificările de față sunt doar „o tranziție” către adevărata reformă fiscală.

„Măsurile acestea sunt oarecum tranzitorii spre reforma fiscală adevărată pe care probabil o vom avea în anul 2025. Cu siguranţă, modificări în anul 2024 nu se mai pun în discuţie. În momentul de faţă nu există în discuţie niciun fel de modificare nici pentru ceea ce înseamnă anul 2023 şi nici pentru anul 2024. Vor fi suficiente măsurile din 2025 care, aşa cum arată angajamentele luate prin PNRR cu privire la reforma fiscală, să ştiţi că o să ducem dorul la Legea privind măsurile fiscal-bugetare", a declarat Marcel Boloș în cadrul conferinței "Bugetul şi finanţarea României în 2024: la ce să se aştepte economia?”.

Anul trecut Guvernul a pregătit o serie de modificări fiscale care vor intra în vigoare abia în anul 2025. Schimbările prevăd noi taxe locale, fiind vorba despre reforma pe terenuri, apartamente, case și mașini. Aceste prevederi au fost incluse în Ordonanța de Urgență 16/2022, care au făcut multă vâlvă la publicare, dar au fost amânate până după depășirea anului electoral.

„Să nu uităm că avem un «elefant în sufragerie» care a apărut în 2022 (prin OG 16/2022): reforma pe taxe locale. Este vorba despre reforma pe terenuri, apartamente, case și mașini. Aceste modificări au o miză mare ținând cont că la noi aproape toată lumea este proprietar, față de Vestul Europei, unde majoritatea stau în chirie”, a declarat Alex Milcev.

Ciolacu promite că anul viitor nu vom vedea impozite mai mari

Anul viitor va fi marcat de patru runde de alegeri, așa că va fi unul extrem de sensibil din punct de vedere politic. Experții fiscali din cadrul EY sunt de părere că politicienii nu se vor grăbi să mărească taxele în plină campanie electorală. Se pare că declarațiile populiste încep deja să apară: Marcel Ciolacu, le promite românilor că pe parcursul anului viitor nu vor exista creșteri de taxe.

„Am parcurs avizul Ministerului de Finanțe și categoric, în anul 2024, nu va fi nicio mărire de impozite în România. Până la o reformă fiscală e nevoie de un plan de măsuri administrative asumat atât în ceea ce privește colectarea la buget. De asemenea, e nevoie și de un plan în ceea ce privește digitalizarea ANAF-ului și al sistemului informatic. Este nevoie și de facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune”, a declarat Marcel Ciolacu.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri