Taxele de proprietate industriala, pentru neplata carora titularul unui brevet poate pierde protectia, sunt mai mari cu 20% din ianuarie deoarece Guvernul nu a mai amanat cresterea, seful OSIM spunand ca este intr-o situatie "neasteptata si stresanta" in care a cerut amanarea, dar nu a primit avize, informeaza Mediafax.
Taxele de proprietate industriala sunt percepute persoanelor fizice si juridice pentru protectia proprietatii industriale, respectiv inventii, marci si indicatii geografice, desene si modele industriale, dar si pentru mentinerea in vigoare a titlurilor de protectie.

Cuantumul taxelor poate fi actualizat anual, prin hotarare de guvern, in functie de evolutia cursului de schimb si de inflatie, valabile la data de 1 noiembrie a fiecarui an, dar hotararea Guvernului trebuie sa intre in vigoare incepand cu prima zi a anului urmator.

Incepand cu 1 ianuarie 2011, taxele in domeniul proprietatii industriale ar fi trebuit actualizate la un curs de 4,3 lei pentru un euro fata de valoarea de calcul actuala de 3,6 lei pentru un euro, ceea ce presupune o crestere a taxelor cu circa 20 %. Considerand ca o asemenea majorare va restrange posibilitatile financiare ale solicitantilor si, implicit, va conduce la diminuarea numarului de cereri de protectie, cu un puternic efect negativ asupra activitatii de inovare pe timp de criza, Guvernul a decis pe final de an, prin ordonanta de urgenta aprobata la 30 decembrie 2010, sa amane aceasta majorare cu un an, pana la 1 ianuarie 2012.

Pana in acest moment insa, Guvernul nu a emis o alta ordonanta de urgenta prin care sa amane din nou aceasta majorare, astfel ca taxele de proprietate industriala sunt mai mari cu 20% de la 1 ianuarie 2012, ca efect al legii.

Directorul general al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), Gabor Varga, a admis ca exista o problema, deoarece a propus o noua amanare a acestei majorari, dar nu a primit la timp avizele din partea ministerelor Economiei si Finantelor.

"Suntem putin stresati, pentru ca trebuia sa primim demult avizele de la ministere. Este o situatie foarte delicata, zilnic asteptam aceste avize si, cum le vom primi, vom propune Guvernului amanarea in regim de urgenta", a spus Varga.

Majorarea putea fi insa amanata doar prin ordonanta de urgenta, iar Guvernul nu mai poate interveni astfel decat cel mai devreme la inceputul lunii februarie, odata cu reluarea lucrarilor legislativului, deoarece nu poate emite ordonante de urgenta in perioada vacantei parlamentare. In aceasta situatie, conform legii, taxele de proprietate industriala sunt mai mari cu 20% cel putin pentru luna ianuarie 2012, din cauza ca Guvernul nu a luat la timp o decizie.

"Este o situatie tranzitorie, ne-a surprins aceasta situatie", a spus seful OSIM.

Oficiul a redactat de altfel un proiect de ordonanta de urgenta in care este propusa amanarea cu inca doi ani, pana la 1 ianuarie 2014, a majorarii taxelor pentru protectia proprietatii industriale si in care avertizeaza ca, in conditiile mentinerii crizei economice si reducerii veniturilor persoanelor fizice si juridice romane, o crestere a taxelor in perioada urmatoare este "neadecvata circumstantelor" si ar conduce la o scadere a veniturilor din taxele in domeniul proprietatii industriale.

Conducerea OSIM sustine ca proiectul a fost inaintat ministerelor spre avizare la jumatatea lunii noiembrie. In dezbatere publica, documentul a fost lansat insa la 29 decembrie, in conditiile in care ultima sedinta de guvern de anul trecut a fost organizata la 27 decembrie.

Conform legii, taxele pentru inregistrarea si mentinerea dreptului de proprietate industriala, care ajung pana la 5.000 lei, trebuie platite in anumite termene, care pot expira chiar luna ianuarie 2012, in caz de neplata in cadrul acestor termene urmand sa fie respinsa cererea de acordare a brevetului sau sa fie decisa decaderea titularului din drepturile decurgand din brevet.

Astfel, de exemplu, taxa pentru inregistrarea cererii de brevet de inventie trebuie achitata in trei luni de la data inregistrarii, taxa pentru eliberarea unui certificat de prioritate trebuie platita odata cu depunerea cererii, iar taxa pentru revalidarea brevetului de inventie trebuie depusa tot la data depunerii cererii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri