Protestele din Piata Universitatii din ultimle zile nu afecteaza economia reala si nici nu s-a resimtit in piata valutarea sau cea a primei de risc, dar in eventualitatea continuarii miscarilor sociale, investitorii ar putea sa fie descurajati si acest lucru sa perturbe si pietele, considera economistii chestionati de wall-street.ro.
Potrivit economistului ING Bank Vlad Muscalu, protestele din ultimele zile nu au avut nicun efect pe piata valutara, miscarile de pe aceasta fiind limitate in contextul controlului exercitat de banca centrala, dar nici pe cea a primei de risc, "piata care uneori este mai dinamica decat cea valutara".

"Noi nu credem ca investitorii straini, nici macar cei speculativi, au fost impresionati de evenimentele recente, avand in vedere ca asemenea tensiuni au devenit obisnuite in ultimii ani in Europa si nu numai", a explicat Muscalu.

In plus, investitorii straini se asteapta deja ca partidul de guvernamant sa aiba sanse reduse de a castiga alegerile din toamna, dupa cum arata sondajele de opinie, asa ca astfel de proteste nu sunt o surpriza.

Totodata, analistul Laurian Lungu crede ca durata si amploarea protestelor nu prezinta deocamdata un risc pentru economia reala.

"Trebuie sa asteptam si sa vedem cat se vor prelungi aceste proteste pentru a stabili efectele in economie", subliniaza Lungu.

Scenariul negativ: proteste ca in Grecia si o economie paralizata


Economistii chestionati de wall-street.ro dau putine sanse unui scenariu tip Grecia, in care economia sa fie paralizata de proteste care s-au intins pe luni de zile.

Laurian Lungu sustine ca este greu sa ajungem in situatia Greciei, intrucat statul elen avea probleme de natura macroeconomica mult mai grave, iar protestele de anul trecut au fost o reactie de respingere a masurilor de austeritate.

In schimb, Romania a trecut peste aceste masuri de austeritate, protestele fiind acum doar efectele secundare ale pastilei austeritatii.

Si Vlad Muscalu ia in calcul o perturbare a pietei valutare si a CDS-urilor doar daca "protestele vor deveni virulente si violenta va lua amploare".

Tot atunci, este posibila si o "retragere a investitorilor" ca in cazul Greciei, dupa cum apreciaza Lungu, care isi aminteste ca anul trecut investitorii straini se grabeau sa scape de orice active grecesti.

Totusi, exista un risc de instabilitate financiara in conditiile unor alegeri anticipate si a periclitarii acrodului cu FMI.

"Daca se va ajunge la alegeri anticipate si caderea Guvernului, ar putea sa apara tensiuni in piata. Desi se asteapta o schimbare a partidului de la conducere, aceasta ar veni totusi intr-un moment nepotrivit si ar aparea anumite incertitudini", a mai spus Muscalu.

Anticipatele ar pune in pericol acordul preventiv cu Fondul Monetar International (FMI), in conditiile in care o misiune a oficialilor Fondului ar putea sa nu gaseasca un partener de discutie, iar intr-o astfel de situatie, cumulata si cu tensiunile din mediul international, pietele s-ar putea inflama.

Oricum, in contextul anului electroral 2012, apetitul investitional scade, intrucat investitorii ar putea fi tentati sa astepte rezultatele alegerilor pentru a lua o decizie, dupa cum arata un raport al Capital Partners.

“Traditional anii electorali sunt slabi pentru tranzactiile de M&A, deoarece atat cumparatorul, cat si vanzatorul sunt tentati sa astepte rezultatul alegerilor inainte de a finaliza o tranzactie – cu precadere in cazul tranzactiilor mari ori cu puternica componenta de reglementare guvernamentala", arata raportul firmei de consultanta.

Citeste mai multe aici despre provocaril pietei de M&A din acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri