Primele semnale ale unei recesiuni au aparut deja, chiar daca presedintele Traian Basescu le ignora. Surprinzator, acestea nu sunt generate de incetinirea economiei Germaniei. Daca in cazul recesiunii din 2008, Romania a avut timp aproape trei trimestre pentru a se pregati, o noua contractie in cea mai mare economie a zonei euro se va propaga aproape imediat.
Scaderea economiei in trimestrul patru a fost o surpriza pentru majoritatea analistilor, in conditiile in care era asteptata o oarecare intarziere fata de momentul in care a inceput incetinirea celei mai mari economii a Uniunii Europene.

Economia Germaniei a scazut cu 0,2% in ultimul trimestru din 2011, contractie similara cu cea a Romaniei.

Practic, daca la inceputul crizei financiare, in 2008, Romania a intrat in recesiune la aproximativ trei trimestre dupa Germania, acum corelatia pare sa fie aproape perfecta, daca se va concretiza intrarea tehnica in recesiune.

Oricum, sansele sunt foarte mari ca Romania sa intre din punct de vedere tehnic in recesiune, scenariu luat in calcul si de noul ministru al Finantelor, Bogdan Dragoi. "In trimestrul intai avem din pacate aceasta nesansa a vremii, iar economia se pare ca se va contracta fata de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru ca s-a redus economia sau cererea, ci pentru ca nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil sa intram in recesiune in primul trimestru, dar anualizat vom avea crestere (...) Fata de primul trimestru din 2011 estimam o crestere cu 1,5 - 2%", a spus Dragoi.

Vedeti mai jos graficul evolutiei trimestriale a PIB pentru Romania, din 2008 pana in prezent.



Dupa cum se observa, economia Romaniei a trecut din nou pe minus in trimestrul 4 din 2011, desi estimarile vizau contractie de abia din T1 2012.

Potrivit economistului ING Bank, Vlad Muscalu, desi exporturile au decelerat in termeni nominali in T4, nu acestea au avut o contributie negativa la cresterea economica.

Potrivit calculelor economistului, exporturile nete au contribuit cu 0,7% la cresterea din ultimul trimestru.

Pe de alta parte, investitiile, consumul privat si cel guvernamental au avut o contributie pozitiva.

"Stocurile au fost singurele pe minus in T4 si au fost destul de tare pe minus", a explicat Muscalu.

Daca la prima vedere incetinirea economiei germane pare motivul pentru scaderea economica a Romaniei, la o analiza mai detaliata economistii au remarcat ca, de fapt, sincronizarea celor doua economii ascunde o problema mai importanta: scaderea stocurilor.

Observam din graficul de mai jos ca, odata cu inceperea crizei financiare din 2008, Romania a avut o intarziere de circa trei trimestre in ceea ce priveste intrarea in recesiune.



In ultimele trei luni de anul trecut, contributia stocurilor la cresterea economica a fost negativa, dupa ce in trimestrele anterioare acestea au inregistrat cresteri.

Ce semnaleaza scaderea stocurilor?

Acumularea de stocuri este relativ normala in perioadele de revenire, dupa cum a explicat, pentru wall-street.ro, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

Spre exemplu, pe partea de cerere, productia industriala se repercuteaza in mare parte si in stocuri, nu numai in cerere efectiva.

In schimb, cand o economie intra in recesiune, se declanseaza procesul de consumare si reducere a stocurilor.

"Ar mai fi si urmatorul argument: stocurile se refac cand se produce iesirea din recesiune, dar daca cresterea economica nu se confirma si nu se consolideaza stocurile nu pot sustine la nesfarsit cresterea si incep sa scada", a spus Dumitru.

Concluzie: Suntem mai vulnerabili in fata unui soc extern decat in 2008

In 2012, economia romaneasca este mai predispusa sa intre in recesiune ca urmare a unui soc extern, decat era in 2008, potrivit analistului Florin Citu.

In 2008, potentialul de crestere al economiei era mult mai mare, de 5-6%, in timp ce acum este cu putin putin peste 0% si, ca urmare, un soc extern de dimensiuni mai mici ne poate trimite inapoi in recesiune.

Vestea proasta pentru economia romaneasca este ca nu Germania a fost responsabila pentru minusul din T4 si de aceasta data nu mai putem da vina pe contextul extern. Dar, in cazul in care se va confirma intrarea in recesiune a celei mai mari economii a zonei euro, efectele se vor adauga la vulnerabilitatea deja existenta a economiei locale, mai exact presiunea stocurilor.

Ca urmare, intr-un scenariu negativ in Europa, Romania risca sa intre intr-o noua recesiune, poate mai severa decat asteptarile.

Traian Basescu se leapada de recesiune

Presedintele Traian Basescu a declarat ca nu vrea sa-i critice pe specialistii care au introdus termenul de "recesiune tehnica" pe piata romaneasca, dar modul "incorect" in care a fost prezentat in mass-media rezultatul trimestrului IV "a lasat impresia pregatirii pentru intrare in recesiune".

"Eu nu vreau sa-i critic pe specialistii care au introdus acest termen pe piata romaneasca, dar modul cum a fost prezentat, absolut incorect, rezultatul trimestrului IV, in mass-media, a lasat impresia pregatirii pentru intrare in recesiune", a spus Basescu, duminica, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, mentionand ca doreste sa faca o precizare privind "asa-zisa recesiune tehnica".

Seful statului a precizat ca nu exista ingrijorarea unei intrari in recesiune, potrivit Mediafax.

"Nu este adevarat, trimestrul III a avut un boom generat de productia agricola, iar trimestrul IV a confirmat practic productia industriala si serviciile. Mai mult decat atat, in sfera serviciilor catre populatie s-a inregistrat o crestere consistenta, in sfera constructiilor o crestere consistenta, sigur, constituctiile generate de investitiile bugetului de stat. Deci nu avem ingrijorarea unei intrari in recesiune reala. Daca ati compara trimestrul IV 2011 cu trimestrul IV 2010, veti constata o crestere consistenta. Deci de unde pana unde ne punem mainile in cap ca vine recesiunea peste noi? Este adevarat, trimestrul I va fi un trimestru slab urmare a conditiilor meteo, dar se vor recupera investitiile, serviciile catre populatie in trimestrul II", a mentionat el.

Traian Basescu a adaugat ca nu crede ca "obiectivul vietii noastre trebuie sa fie neaparat sa descurajam populatia - vine alta nenorocire peste noi". "Nu vine nicio nenorocire", a continuat el.

Remember: Cum a refuzat Basescu recesiunea din 2008-2009

Octombrie 2008: Presedintele Traian Basescu nu “vedea” criza care punea stapanire pe economia romaneasca. “Romania are toate conditiile sa nu fie consistent afectata de criza, desi vor exista domenii afectate, cum ar fi industria auto, insa in 2009 politicile fiscale si cele monetare trebuie sa fie "extrem de bine corelate" ca sa contracareze efectele crizei”, afirma Traian Basescu.

Ce s-a intamplat: nu doar ca Romania intra oficial in 2009 in recesiune tehnica, dar criza a pus apoi stapanire pe toate sectoarele economiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri