Inflatia a coborat in martie la un nou minim istoric, de 2,4%, dar rata anuala a fost cu mult peste estimarile Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Majoritatea analistilor considera ca inflatia va incepe sa accelereze usor incepand cu luna mai, odata cu disparitia efectului de baza.



In februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea in cadrul conferintei organizate cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei ca rata anuala va cobori in primul trimestru pana la un minim de 2%, pentru ca in trimestrul III sa urce la un maxim de 3,8%.

Este de ramarcat faptul ca rata inflatiei in martie, publicata de Institutul National de Statistica (INS), a depasit anticiparile guvernatorului, fiind cu aproximativ jumatate de punct procentual mai mare.

"Martie este un punct interesant pentru inflatie, tinand cont de proiectiile trimestriale ale bancii centrale. In raportul asupra inflatiei din februarie, BNR a prognozat ca inflatia va incetini la 2% in martie, iar eroarea pare destul de mare avand in vedere orizontul de timp scurt al acestei proiectii", a spus economistul ING Bank Vlad Muscalu, intr-un raport.

Afla produsele la care s-au inregistrat cele mai mari cresteri de preturi in martie.

In pofida faptului ca inflatia a atins un nou minim istoric, majoritatea analistilor intrevad o accelerare a ratei anuale din mai, cand efectul de baza va disparea.

"In martie, procesul de temperare a cresterii preturilor a continuat. Un aport seminificativ la scaderea ratei anuale a infaltiei il are asa numitul efect de baza. Uitandu-ne la inflatia lunara din 2011, vedem ca efecutul de baza va fi treptat eliminat incepand cu luna mai", a spus, pentru wall-street.ro, analistul economic Florin Citu.

Practic, in toate cele trei luni din acest an inflatia lunara a fost mai redusa decat in lunile echivalente ale anului trecut si de aici apare efectul de baza.

Citu este de parere ca si fara socuri din partea deprecierii, a costurilor din economie sau majorarea preturilor administrate, inflatia anuala va incepe se creasca din trimestrul 3 al acestui an.

De asemenea, potrivit lui Muscalu, sansele ca inflatia sa coboare sub pragul de 2% sunt acum aproape de zero, desi o rata anuala mai mica de 2% era luata in calcul acum cateva luni si de unii oficiali ai bancii centrale si de analisti.

"Analizand acest raport, vedem ca retorica bancii centrale care sugereaza o noua taiere de dobanda cu 25 de puncte de baza pana la 5% pare probabil la urmatoarea sedinta de politica monetara (din 2 mai)", a spus Muscalu.

In acelasi timp, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, avertizeaza asupra presiunilor la nivel international, care ar putea inflama inflatia, in contextul in care preturile la combustibil se vor reflecta in preturile la alimente.

Pentru sfarsitul anului, prognoza UniCredit este de 4,2%, inflatia urmand sa accelereze din mai.

De asemenea, riscurile in ceea ce priveste inflatia vin din partea socurilor ofertei, intrucat in acest moment nu exista presiuni din partea cererii.

"In mod normal, inflatia trebuie sa fie redusa cand economia incetineste. Potrivit masuratorilor BNR, in ceea ce priveste deviatia PIB, nu exista presiuni din partea cererii sau acestea nu sunt semnificative, iar din partea ofertei nu ne putem astepta la mariri de preturi cat timp cererea este slaba", a explicat Bucsa.

In opinia sa, in prezent inflatia este jos pentru ca, pe de-o parte, preturile alimentelor au scazut constant incepand cu anul trecut si, pe de alta parte, "nu am mai avut majorari semnificative de preturi administrate, acest lucru fiind normal avand in vedere faptul ca suntem in an electoral".

In conculuzie, inflatia va mai accelera, dar nu semnificativ. Singurul risc pentru o inflamare a acesteia ar fi socurile externe.

Potrivit unui sondaj al Reuters, consensul analistilor era in jurul cifrei de 2,5%, in timp ce sondajul Bloomberg, care in general include mai multe estimari din partea analistilor internationali, a mizat pe o rata de 2,4%, exact cat cifra oficiala.

De asemenea, Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) estima, in cadrul unui sondaj intern, ca inflatia anuala va cobori dupa primele trei luni la un nou minim istoric, de 2,5%, dar pana la finele anului va urca semnificativ, la 3,5%.

Sursa foto: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri