Intalnire importanta dupa esecul privatizarii Cupru Min: Bode discuta cu ambasadorul Canadei

Ministrul Economiei, Lucian Bode, si ambasadorul Canadei la Bucuresti au venit la Guvern, dupa ce autoritatile romane nu au ajuns la un acord cu firma canadiana Roman Copper pentru privatizarea Cupru Min, scrie Mediafax.

Firma canadiana Roman Copper a castigat licitatia pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna de la avizul CC pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare, asftel ca acordul nu a fost semnat.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat la finalul negocierilor ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract. De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.

"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode.

Reprezentantii Bayfront Capital Partners, care controleaza firma canadiana, au aratat insa ca au ajuns, vineri, la un "acord verbal definitiv" cu autoritatile romane in privinta preluarii Cupru Min si ca se asteapta la aplicarea acestei intelegeri.

Marti, firma canadiana Roman Copper a reiterat ca este gata sa aplice toate conditiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligatii financiare care nu au fost incluse in documentatia initiala de licitatie.

Roman Copper a adaugat ca va prezenta in urmatoarele zile alte detalii ale planurilor companiei fata de Cupru Min si ca se asteapta la continuarea cooperarii cu autoritatile romane pentru ca tranzactia sa fie finalizata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri