Roman Copper a transmis un comunicat in care se arata ca a luat noi masuri, luni si marti, pentru a-si consolida pozitia de castigatoare a licitatiei de vanzare a Cupru Min.

"De luni, 9 aprilie, conducerea Roman Copper a cerut sa sa intalneasca cu premierul Mihari Razvan Ungureanu si cu ministrul Economiei Lucian Bode, pentru clarificarea circumstantelor si a neintelegerilor aparente care ar fi putut aparea in timpul negocierilor de vineri, 6 aprilie, referitoare la achizitia Cupru Min", potrivit comunicatului.

Din acest motiv, Roman Copper da o mare importanta oportunitatii de a explica lui Ungureanu si Bode circumstantele ultimelor negocieri, mai ales ca ministrul Economiei nu a participat direct la discutii.

Roman Copper considera totodata ca aceasta oportunitate este esentiala pentru succesul uneia dintre cele mai importante privatizari din Romania, din acest an.

In comunicat se mentioneaza ca Roman Copper l-a numit pe Joel Hayes in pozitia de presedinte pentru Romania al companiei, pentru ca acesta sa coordoneze finalizarea achizitiei Cupru Min.

Hayes este rezident in Romania din 1995, iar in calitate de director pentru investitii la Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), a finalizat cu succes patru privatizari.

In plus, Michael Williams, co-fondator al McLeod-Williams Capital, companie canadiana din Vancouver de explorare a resurselor minerale, a fost numit presedite al board-ului de directori al Roman Copper.

Roman Copper l-a mai numit pe Stacy Quinney, expert in parteneriate de investitii in Europa de Est si rezident in Romania din 1996, in postul de vicepresedinte executiv.

Joel Hayes si Stacy Quinney sunt co-fondatori ai companiei Valhalla Resources, ale carei activitati se concentreaza pe exploatarea resurselor minerale in Europa de Est si Asia.

Citeste si:

In prezent, Valhalla are proiecte active de explorare in Turcia si Romania si anticipeaza ca va efectua activitati de forare in ambele tari, in acest an.
Joel Hayes si Stacy Quinney se afla in Romania de peste un deceniu si recent s-au asociat cu fosta echipa de la Underworld Resources, formata din Michael Williams, Rob Mc Leod si Adrian Fleming, pentru a profita de oportunitatile oferite de relatiile extinse detinute in Romania si Turcia.

Valhalla Resources a anuntat, intr-un comunicat publicat pe 28 martie, ca participa la negocieri legate de achizitia unui proiect in sectorul mineral.

Actiunile companiei sunt suspendate de la tranzactionare, iar Valhalla Resources intentioneaza sa mentina aceasta suspendare pana cand negocierile referitoare la achizitie vor avansa sau vor fi oprite.

Firma canadiana Roman Copper a castigat licitatia pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna de la avizul CC pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare, asftel ca acordul nu a fost semnat.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat vineri seara, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract. De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.

"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode.
Reprezentantii Bayfront Capital Partners, care controleaza firma canadiana, au aratat insa ca au ajuns, vineri, la un "acord verbal definitiv" cu autoritatile romane in privinta preluarii Cupru Min si ca se asteapta la aplicarea acestei intelegeri.

Marti, firma canadiana Roman Copper a reiterat ca este gata sa aplice toate conditiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligatii financiare care nu au fost incluse in documentatia initiala de licitatie.

Roman Copper a adaugat ca va prezenta in urmatoarele zile alte detalii ale planurilor companiei fata de Cupru Min si ca se asteapta la continuarea cooperarii cu autoritatile romane pentru ca tranzactia sa fie finalizata.