Somajul ridicat si efectul redus pe care il va avea majorarea salariilor din sectorul bugetar asupra consumului vor limita sansele ca salariile din privat sa creasca intr-un ritm mai alert, nefiind posibil un transfer similar catre mediul privat, sustin economistii.
Potrivit specialistilor, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 iunie, cu 8%, va avea efecte marginale asupra consumului si nu va antrena cresteri similare in sectorul privat.

De asemenea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, estimeaza ca majorarile salariale din sectorul public vor avea un impact minor, de 0,2-0,3% asupra inflatiei.

"Atentie mare insa la interpretarea acestei cifre (0,2-0,3%). Nu cred ca este niciun motiv ca el sa faca titlu de ziar, pentru ca acesti factori vor contrabalansa cu evolutiile sau implicatiile altor factori care actioneaza asupra inflatiei. Noi de aceea n-am schimbat prognoza de la sfarsitul anului, pentru ca unii factori care credeam ca vor impinge preturile in sus, in special grija noastra legata de preturile la produsele agro-alimentare, s-au disipat pe masura ce am constatat ca avem si umiditate la sol, si o primavara relativ sanatoasa", a declarat marti guvernatorul bancii centrale, intr-o conferinta de presa in care a prezentat raportul asupra inflatiei, citat de Mediafax.

Practic, salariile bugetarilor vor fi reintregite cu 8%, dar avand in vedere ca acestia sunt doar o categorie din totalul consumatorilor "la nivel agregat, nu se va vedea mai deloc in consum", dupa cum remarca economistul Florin Citu.

De asemenea, el subliniaza ca un eventual transfer catre mediul privat trebuie sa tina cont si de situatia pe piata muncii, care este intr-o situatie foarte proasta.

"Sansele unui transfer similar in sectorul privat sunt mici, avand in vedere somaj de 7,5%", este de parere si viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Potrivit Institutului National de Statistica, rata somajului BIM in martie, in forma ajustata sezonier, a fost estimata la 7,5%, cu 0,4% peste nivelul inregistrat in februarie.

De altfel, graficul de mai jos arata faptul ca somajul se afla la cote maxime si pare sa aiba o tendinta de crestere.



Cu somajul la cote maxime, presiunile salariale in mediul privat vor fi reduse.

Prin urmare, daca un somaj ridicat nu favorizeaza cresterile salariale in mediul privat, pe termen scurt speranta vine din consum, adica si din banii pe care ii vor aloca bugetarii pentru cheltuieli din aceasta reintregire salariala.

Economistul sef al ING, Vlad Muscalu, considera ca majorarea salariilor din mediul privat poate fi incurajata de consumul mai ridicat. In plus, el a remarcat ca, in ultima perioada, cresterea medie a salariilor a incetinit, aceasta dinamica simtindu-se mai mult in cazul serviciilor.

"Recuperarea salariilor va avea oricum un impact redus asupra consumului, intrucat oamenii percep aceasta decizie ca pe ceva normal si nu ca pe o majorare si, prin urmare, vor fi inclinati sa consume mai putin", a mai spus Muscalu.

El a concluzionat ca pe termen mediu si lung productivitatea va trage in sus salariile, atat in mediul privat, cat si in cel public, dar pe termen scurt doar consumul ar putea face acest lucru.

Graficul de mai jos arata evolutia castigului salarial mediu net din 2008 pana in prezent.



Mai mult, potrivit economistului sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, mediul privat va astepta sa vada daca cererea isi revine in zona euro. In prezent, spune Bucsa, nu exista pericolul ca oamenii din mediul privat sa se mute in mediul public, astfel incat mediul privat sa fie fortat sa acorde majorari salariale.

"In general, putem spune ca forta de munca din mediul privat si cea din mediul public nu sunt complementare. Adica, cei din mediul privat nu pot trece asa usor in mediul public, daca si-ar dori un salariu mai mare", apreciaza Bucsa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri