Romania trebuie sa se multumeasca, pentru urmatorii ani, cu o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 2-3% pe an, daca nu vor fi luate masuri care sa asigure pregatirea continua a fortei de munca, a declarat, luni, Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale, citat de Mediafax.
"Acum doua saptamani a fost in Romania o echipa mare a FMI si a Bancii Mondiale, iar vicepresedintele Bancii Mondiale reliefa in cuvantarea sa ca tarile din Europa Centru si Est au esuat in invatarea continua a fortei de munca. In Romania ar fi motive multiple. Vina este atat a sectorului privat, pentru ca nu vrea sa dea bani pentru scolire, iar pe de alta parte vina este si a sectorul de stat, pentru ca a renuntat prea usor la scolile profesionale, vocationale, cele de meserii. La tara ar fi o zona mare de forta de munca care ar trebui rescolarizata in domeniul serviciilor, industrial, al turismului. Dar cine sa-i scoleasca, dar unde sunt maistrii, profesorii de la fostele scoli profesionale? Nu este doar problema Romaniei, este zonala", a spus Lazea la un seminar pe teme economice.

El a aratat ca aceasta problema este dezbatuta la conferinte si ramane la stadiul de discutii.

"Tare mi-e teama ca o spunem in conferinte si ramane doar o tema de conferinte, cum se intampla de obicei (...) Daca Romania nu-si arata cresterea potentiala este in principal din cauza factorului forta de munca. Acesta contribuie negativ la potentialul de crestere. Romania are un potential de crestere economica de 2-2,5% pe an, iar principala contributie o au capitalul si pruductivitatea muncii, iar forta de munca are o contributie negativa. Daca nu vom face nimic cu oamenii care trebuie retrainuiti, care au 30-40 de ani, trebuie sa ne multumim cu un PIB de 2-3%", a aratat Lazea.

Potrivit unui studiu prezentat la seminar, in ceea ce privese perspectivele pietei muncii din Romania, forta de munca a avut o contributie de -0,32% la cresterea PIB in perioada 2000-2010, urmand sa creasca la 0,15% pe an in perioada 2011-2020, luand in calcul evolutia numarului de angajati.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii Georgeta Bratu a declarat ca in prezent principala preocupare a autoritatilor este sprijinirea firmelor pentru a se dezvolta in vederea crearii de locuri de munca.

"Daca nu acordam facilitati fiscale si daca nu reducem costurile cu forta de munca este dificil sa creezi locuri de munca in Romania, dar speram ca in viitorul apropiat sa reusim", a spus Bratu la conferinta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri