"Principiul statului de drept este fundamental pentru o buna functionare a democratiei. Pana la alegeri, actualul guvern nu ar trebui sa se implice in schimbari riguroase in structurile fundamentale de guvernare", a spus Peter de Ruiter (foto), intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Potrivit acestuia, in contextul angajamentelor luate de autoritati fata de FMI, Romania se afla pe drumul cel bun pana de curand, tara reprezentand totodata o "insula" de stabilitate corporativa in comparatie cu Ungaria si Grecia.

"Oamenilor de afaceri nu le plac instabilitatea si impredictibilitatea. Caderea monedei nationale are un impact negativ asupra nivelului de consum din Romania si este, prin urmare, un semnal rau pentru investitori", a mai spus presedintele NRCC.

Peter de Ruiter apreciaza totodata ca Romania inca mai are mult de oferit si va ramane atractiva pentru investitori. El atrage atentia ca oamenii de afaceri pun in balanta oportunitatile si riscurile asociate in obtinerea succesului si ca prelungirea crizei politice se adauga factorilor de risc ale investitiilor in Romania.

"Nu ne asteptam ca investitorii olandezi sa isi retraga planurile pentru Romania sau sa isi reduca in mod dramatic expunerea aici, dar de asemenea nu ne asteptam pe termen scurt la multe investitii de tip greenfield sau la achizitii", a conchis Peter de Ruiter.

Pozitia Ambasadei Olandei la Bucuresti

Intr-un raspuns la solicitarea wall-street.ro, cu privire la impactul situatiei politice curente asupra investitiilor olandeze in Romania, Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat:

"Olanda a luat nota de declaratia Comisiei Europene si ii impartaseste ingrijorarile privind ultimele evenimente politice din Romania. Acest lucru arata cat de important este pentru Europa sa tina sub observatie valorile comune, impartasite la nivel european, precum si principiul statului de drept. Olandezii au incredere ca Romania va gasi raspunsul la toate aceste ingrijorari. Este important ca Legea Fundamentala si toate reglementarile sa fie tinute sub observatie. Olanda va monitoriza situatia indeaproape".

Olanda este cel mare investitor strain in Romania, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei privind repartizarea pe tari de origine a soldului investitiilor straine directe la 31 decembrie 2010. Astfel, primul loc il ocupa Olanda, cu o valoare de 10,9 miliarde de euro, adica 20,7% din total, urmata de Austria, cu o valoare de 9,3 miliarde de euro (17,8%) si de Germania, cu o valoare de 6,3 miliarde de euro (12,2%).

Citeste si reactiile altor ambasadori privind actuala situatie politica din Romania:

Franta - Ambasadorul Gustin: Incertitudinea este dusmanul investitorilor francezi din Romania!

Germania - Ambasadorul Germaniei la Bucuresti: Investitorii sunt ingrijorati ca reformele ar putea fi amanate

Austria - Ambasadorul Austriei la Bucuresti: Investitorii ar putea deveni mai precauti daca actuala criza se prelungeste

SUA - Americanii se implica in tensiunile politice. Agitatia provocata de Ponta si Basescu afecteaza economia!