Investitorii germani sunt ingrijorati ca provocarile generate de criza din Europa nu sunt abordate suficient de rapid intrucat Romania se afla intr-o disputa interna centrata pe sine, a declarat Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei la Bucuresti.
„Deciziile de investitii sunt bazate pe incredere. Investitorii au nevoie de un mediu stabil si predictibil care sa le permita sa isi faca planuri. Unii se tem acum ca actuala criza constitutionala ar putea discredita mediul economic si juridic din Romania. Pietele reactioneaza rapid. Se poate vedea deja din deteriorarea ratelor de schimb si din cresterea costurilor de finantare ca aceasta criza a avut deja un impact negativ”, a spus Andreas von Mettenheim (foto) intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Potrivit acestuia, o criza prelungita in Romania transmite un semnal negativ investitorilor germani. „Cred ca multi potentiali investitori se vor uita mai indeaproape la Romania. Cei care au acordat Romaniei incredere ca destinatie pentru investitii au facut asta stiind ca intr-o democratie au loc si schimbari de guvern. In acelasi timp, ei au si asteptari legitime in ceea ce priveste stabilitatea politica si economica care vin odata cu investitiile intr-o tara membra a UE. Acum ei spera ca nu vor fi dezamagiti”, a spus von Mettenheim.

Ambasadorul a subliniat ca printre investitorii din Germania exista „o ingrijorare reala ca provocarile generate de criza din Europa nu sunt abordate suficient de rapid intrucat Romania se afla prinsa intr-o disputa interna centrata pe sine”. In plus, un alt motiv de ingrijorare il reprezinta reformele – investitorii cred ca acestea ar putea fi amanate.

„Consider ca este extrem de important ca Romania sa nu trimita semnale care sugereaza ca tara ar putea sa devieze de la politicile economice sanatoase”, a aratat ambasadorul.

Intrebat daca, in opinia sa, situatia se va calma dupa 29 iulie (ziua stabilita pentru referendum), ambasadorul a raspuns: „Ingrijorarile exprimate de guvernul meu si de Opozitia din Germania si alti parteneri din UE cer o discutie deschisa si sincera la nivel european. Rezultatul acestei discutii, pe care nu il pot prevedea, va determina daca si cand ne vom intoarce la normalitate”.

Germania este cel de-al treilea mare investitor strain in Romania, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei privind repartizarea pe tari de origine a soldului investitiilor straine directe la 31 decembrie 2010. Astfel, Germania ocupa locul al treilea, cu 6,3 miliarde de euro, reprezentand 12,2% din totalul de 52,6 miliarde de euro. Primul loc il ocupa Olanda, cu o valoare de 10,9 miliarde de euro, adica 20,7% din total, urmata de Austria, cu o valoare de 9,3 miliarde de euro (17,8%).

Andreas von Mettenheim (64 ani) este ambasador al Republicii Federale Germania in Romania din septembrie 2009. Nascut in Bavaria superioara, von Mettenheim are studii in drept si, inainte de a veni in Romania, a activat in cadrul ambasadelor Germaniei din New Delhi, Moscova, Madrid si Paris.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri