Hossu: 7.000 de locuri de munca dependente de activitatea Oltchim sunt in pericol

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, ca in afara angajatilor Oltchim, alte 7.000 de locuri de munca dependente de activitatea combinatului sunt in pericol, precizand ca in cazul societatii este vorba de "o manevra de a indeparta investitorii interesati", noteaza Mediafax.

Sindicalistii sustin ca pana luni, potrivit promisiunilor primite, ar fi trebuit sa primeasca macar o parte din drepturile salariale restante, lucru care nu s-a intamplat.

In plus, sindicalistii acuza Ministerul Educatiei de "o anumita opacitate in ultimele zile, ceea ce face imposibila negocierea drepturilor salariatilor".

Bogdan Hossu a atras atentia ca, pe langa angajatii Oltchim afectati de actuala situatie, alte 7.000 de locuri de munca dependente de activitatea combinatului sunt in pericol.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, crede ca in cazul Oltchim este vorba de "o manevra de a indeparta investitorii interesati, interesele fiind de a se reduce la 60 la suta activitatea combinatului".

"Cred ca este o repetare a ceea ce s-a intamplat la Tepro Iasi, adica sa se elimine pe bani putini un concurent", a spus Hossu.

Potrivit liderului sindical, ceea ce este mai important, si exista si in memorandumul cu Fondul Monetar International, este ca ar trebui sa se faca o conversie in actiuni, iar combinatul sa se vanda.

"Era important sa se vina cu un aport de capital pentru modernizare, astfel incat combinatul sa devina un operator competitiv. Frica este ca vom beneficia de o privatizare la un pret modest si ne vom trezi dupa sase luni, un an ca din combinat a mai ramas doar terenul gol, restul fiind distrus si vandut la fier vechi", a mai spus Hossu.

Totodata, sindicalistii au mai spus ca s-a ajuns la transmiterea unui ultimatum din cauza faptului ca in ultimile zile nu a mai fost posibila comunicarea cu reprezentantii Ministerului Economiei, iar salariatii nu au mai luat niciun ban de doua luni.

"Termenul era luni, astazi este joi, avem o promisiune cum ca maine vor aparea niste bani si saptamana viitoare restul. Promisiunile sunt frumoase, dar nu sunt de mancat", a adaugat Hossu.

Liderul Confederatiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca daca pana vineri nu vor fi platite macar o parte din salariile restante, de luni vor protesta toti angajatii Oltchim si se vor face plangeri la DNA pe numele secretarului de stat Rodin Traicu si ministrului Daniel Chitoiu.

Bogdan Hossu a spus ca sindicalistii cer ca pana vineri 21 septembrie sa fie nominalizat administratorul strain, astfel incat sa poata fi repornit combinatul. In cazul in care nu va fi nominalizat administratorul, luni 24 septembrie vor fi facute plangeri la Directia Nationala Anticoruptie, pe numele secretarului de stat Rodin Traicu si a ministrului Economiei, Daniel Chitoiu.

Hossu a precizat ca plangerile la DNA vor fi facute pentru ca nu au fost respectate termenele date de Guvern si stabilite prin memorandumul cu FMI.

Paisprezece angajati ai combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, intre care si o femeie, sunt in greva foamei, iar peste 300 de salariati protesteaza in fata pavilionului administrativ al institutiei, cerandu-si drepturile salariale restante, dar si demisia lui Mihai Diculoiu de la conducerea sindicatului "Oltchim", organizatie sindicala majoritara ca numar de membri.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers, joi, la Oltchim Ramnicu Valcea, unde a fost intampinat cu huiduieli de cei aproximativ 500 de salariati care protesteaza in fata pavilionului administrativ al unitatii, oamenii scandand "Hotii".

Protestatarii l-au acuzat pe ministrul Liviu Pop ca Guvernul nu si-a tinut promisiunile in ceea ce priveste plata salariilor restante si au cerut ca premierul Victor Ponta sa vina sa discute cu ei.

"O sa avem o intalnire. Am spus ca in sapte zile vom gasi solutii, s-a achitat avansul pe iulie si urmeaza sa achitam integral salariile pentru iulie si august. S-au respectat toate promisiunile, urmeaza sa gasim solutii in continuare", a declarat Liviu Pop.

In urma cu doua saptamani, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, o optiune de cumparare de active ale rafinariei Arpechim, exercitabila de catre investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitatiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilita pentru 18 septembrie.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri