Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, luni, ca spera ca Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) sa-si reia activitatea in cel mult 30 de zile si ca salariile restante ale angajatilor combinatului vor fi platite partial pe masura ce compania va recupera sume de la debitori, informeaza Mediafax.

"Vineri am semnat o scrisoare catre Comisia Europeana in care am instiintat ca dorim sa acordam un ajutor de salvare pentru reluarea activitatii la Oltchim. Noi putem sa acordam un ajutor de salvare sub forma de imprumut pe termen de sase luni la dobanda pietei pentru repornirea activitatii combinatului. Suma pe care statul o poate avansa va rezulta si din negocierea cu bancile creditoare, astfel incat sa stim si ele cu ce sume vor veni la finantare. (...) Noi speram ca in maxim o luna de zile sa repornim combinatul", a afirmat Chitoiu.

Potrivit lui Chitoiu, luni are loc o intalnire cu bancile creditoare ale combinatului chimic din Valcea, in vederea gasirii unei solutii pentru repornirea combinatului.

Totodata, una dintre bancile creditoare a blocat conturile Oltchim, dar urmeaza sa ridice sanctiunea dupa discutiile cu reprezentantii statului.

"O banca a blocat conturile, ca era normal sa-si recupereze ratele la credit, dar din discutiile pe care le-am purtat cu banca respectiva urmeaza sa fie deblocate conturile", a continuat ministrul.

Activitatea Oltchim este oprita de la sfarsitul lunii august, iar salariile angajatilor nu au fost achitate integral.

Chitoiu a precizat ca salariile vor fi platite partial pe masura ce combinatul va recupera sume de la debitorii combinatului.

"Achitam salarii partiale in fiecare saptamana pe masura ce recuperam din debitele, din creantele Oltchim de la debitori, si de asemenea in momentul in care avem capitalul de lucru integral, atunci vom achita integral salariile restante", a continuat Chitoiu.

Intrebat daca intrarea in insolventa ar putea fi o solutie pentru Oltchim, Chitoiu a raspuns afirmativ, dar a afirmat ca Ministerul Economiei este in primul rand interesat ca Oltchim sa isi reia productia.

"Aia (insolventa - n.r.) ar fi o solutie, dar inca nu ne-am pronuntat asupra solutiei care va urma in perioada imediat urmatoare la Oltchim, pe noi ne intereseaza sa repornim activitatea la Oltchim", a mai spus ministrul Economiei.

Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim au infiintat un Comitet pentru Stabilizarea Financiara a combinatului.

Comitetul isi propune sa gaseasca solutii pentru plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor care sa preia combinatul chimic.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru a acorda Oltchim un imprumut mai mic de 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul daca nu va explica foarte bine cazul.

El a explicat sa un imprumut mai mare de 10 milioane euro ar fi impus un termen de asteptare a raspunsului din partea CE de sase luni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
(P) Hale metalice sau hale industriale GEMINA, din beton?
Setari Cookie-uri