O intalnire a ministrilor de Interne ai statelor membre UE la Bruxelles, in timpul careia oficialii ar fi trebuit sa voteze pe tema aderarii Romaniei la spatiul Schengen, a fost amanata dupa ce Germania, Olanda si Belgia au spus clar ca nu sunt pregatite sa sustina intrarea statului in zona de circulatie libera, scrie Financial Times.

Decizia de extindere a zonei Schengen, care necesita acceptul unanim al tuturor membrilor UE, poate fi amanata pana dupa alegerile parlamentare din Romania din decembrie, potrivit surselor diplomatice europene.

Amanarea este cea mai grava lovitura suferita de administratia de la Bucuresti, lupta pentru putere intre premier si presedinte provocand temeri pe plan international cu privire la stabilitatea democratica a unuia dintre cei mai noi membri ai Uniunii.

Citeste si:

„Intalnirea a trebuit amanata pentru a evita ceea ce ar fi fost o situatie jenanta pentru toate partile implicate. In martie, toate cele 27 de state membre au cazut de acord sa ia o decizie cu privire la aderarea Romaniei, insa a devenit limpede, in ceea ce priveste situatia politica, ca este dificil pentru cateva tari sa-i sustina intrarea.”, a declarat un diplomat UE.

Sursele au mentionat ca Germania nu s-a opus intrarii Romaniei in spatiul Schengen pana in momentul in care deterioarea statului de drept a determinat-o pe Angela Merkel sa spuna ca este „inacceptabil ca principiile fundamentale ale statului de drept sa fie incalcate intr-o tara a Uniunii Europene”.