"Un esec este un esec, nu da bine. Dar ca semnatar al acordului cu Fondul (FMI -n.r), conditia care era pusa acolo, pentru mai multa precizie, era sa se indeplineasca pasii legati de privatizare. Nu era conditionat de terminarea privatizarii, pentru ca stim cu totii ca un asemenea obiectiv nu se poate stabili. O privatizare, mai ales una de succes, depinde de foarte multi factori, inclusiv de conditile internationale", a afirmat Isarescu, raspunzand la o intrebare privind impactul esuarii privatizarii Oltchim, inclusiv din perspectiva acordului cu Fondul Monetar International.

Intrebat daca un esec al procesului actual de vanzare a actiunilor ar putea duce automat la declansarea lichidarii combinatului Oltchim, potrivit intelegerii cu FMI, Isarescu a raspuns ca, din punctul lui de vedere, este posibila si si reluarea procesului de privatizare.

"Depinde ce inseamna esec si perioada aceasta tranzitorie", a punctat Isarescu.

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit vineri suma de 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, intrebat daca a discutat cu FMI o derogare pentru reluarea privatizarii Oltchim peste sase luni, ca Fondul a transmis ca a fost foarte important de dat semnalul de vointa politica pentru a face privatizarea.

"Cei de la FMI ne-au spus foarte clar ca era important de dat semnalul de vointa politica pentru ca, pana acum, in ultimii ani au fost mintiti de fiecare data. Problema Oltchimului nu a a parut in vara asta. Problema Oltchimului care este in pierdere si primeste mereu bani de la stat este din 2007, prima data, dar in 2009 s-a accentuat", a spus Ponta, intrebat daca a discutat cu FMI despre amanarea privatizarii Oltchim pentru inceputul anului 2013, solicitand o derogare in acest sens.

Ponta a spus ca Guvernul sau a dat dovada de vointa politica, aratand ca FMI va sprijini Executivul sa continue privatizarea Oltchim.