Ponta discuta cu ministrul Finantelor, seful ANAF si oficiali CE despre repornirea Oltchim

Premierul Ponta discuta la Guvern cu ministrul Finantelor si seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala despre repornirea Oltchim (OLT), premierul anuntand anterior ca vrea sa discute, luni, si cu Joaquin Almunia, comisar european pentru concurenta, despre sustinerea financiara a combinatului.

Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) avizul pentru ca la Oltchim sa fie acordat un imprumut pana in 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile, informeaza Mediafax.

Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, AVAS, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim vor infiinta Comitetul pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO), care-si propune plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor.

Combinatul chimic va fi restructurat si reorganizat, iar investitorul trebuie sa aiba o capacitate financiara care sa poata asigura operarea Oltchim si Arpechim la un nivel cat mai apropiat de capacitatea de productie potentiala a acestora.

Ministerele Finantelor si Economiei au avut in ultimele zile mai multe runde de discutii cu principalii creditori ai Oltchim.
Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri