Guvernatorul BNR considera ca Institutul National de Statistica trebuie sa explice diferenta mare dintre deflatorul PIB utilizat atunci cand a anuntat datele provizorii privind PIB pe 2011 si cel de la datele semidefinitive, dar apreciaza ca diferente si revizuiri apar si in cazul tarilor avansate.
"Despre INS nu avem o pozitie oficiala. La nivel personal, si mie mi-a sarit in ochi cifra deflatorului, de la 8 la 4, deci injumatatirea lui. Revizuiri apar si in tari foarte dezvoltate, si dupa cativa ani", s-a marginit sa afirme Mugur Isarescu, raspunzand la o intrebare pe aceasta tema, arata Mediafax.

Isarescu nu a detaliat cauza mirarii referitoare la deflator, vorbind numai de diferenta foarte mare dintre cifre, fara a explica care dintre valori a aparut mai surprinzatoare.

Prin scurta declaratie, Isarescu a sugerat ca dincolo de diferentele de metodologie utilizate intre varianta provizorie si datele semidefinitive, INS ar trebui sa raspunda la problema diferentei foarte mari aparute in cazul deflatorului PIB.

La un deflator 8, valoarea nominala a PIB publicata de INS in luna decembrie ar reflecta ca Romania at ramas in recesiune in 2011, an in care BNR a tinut dobanda de politica monetara la 6,25% pana in luna noiembrie, cand a operat o reducere de 0,25 puncte procentuale. Cifra definitiva pentru PIB-ul din 2010 este de 523 miliarde de lei, ceea ce inseamna o crestere economica de 2,2% in 2011 la un deflator 4.

Deflatorul PIB reprezinta raportul procentual intre PIB nominal si PIB real (adica valoarea PIB in preturile curente ale anului de referinta). El este determinat pe baza unui cos, care poate suferi modificari de la un an la altul, in functie de comportamentul de consum si de evolutia ramurilor industriale, si ale consumului intermediar.

Problema deflatorului nu are relevanta pentru disputa Guvern - INS, intrucat premierul a criticat diferenta mare de PIB la nivel nominal, cea care ar impacta asupra deficitului bugetar, implicit a cheltuielilor pe care statul le va putea angaja in acest an, dupa modificarea bazei de calcul.

De remarcat ca pe parcursul anului 2011, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a livrat doua estimari de deflator, de 3,9 si 5, undeva in linie cu ce s-a intamplat in 2009 si 2010, si foarte aproape de ultima varianta prezentata de INS.

Mai trebuie amintit ca inainte de debutul crizei deflatorul PIB a fost mai mereu cu doua cifre, respectiv 12,2 in 2005, 10,6 in 2006, 12,7 in 2007 si 15,3 in 2008.

Pe baza anticipatiilor unanim imbratisate la acea vreme, CNP nu a prevazut scaderea deflatorului in 2009 (si nici intrarea in recesiune), prognozele de pe atunci indicand un nivel al deflatorului de 10 si, ulterior, de 7. In final, deflatorul PIB pe 2009 s-a plasat la 4,1, mai putin de jumatate din prognoza initiala, iar in 2010 la 4,5.

Pe de alta parte, datele provizorii privind PIB pentru 2011, de 578 de miliarde lei, au facut ca Fondul Monetar International sa accepte pentru 2012 o prognoza de PIB de 608,5 miliarde lei, si sa negocieze in consecinta un deficit bugetar nominal de 14,5 miliarde lei, care echivala cu 2,4% din PIB.

Premierul Victor Ponta l-a demis vineri pe Vergil Voineagu de la conducerea INS, atributiile de presedinte urmand sa fie exercitate temporar, pana la numirea noii conduceri, de Beatrix Gered, vicepresedinte al institutiei.

Seful Executivului a solicitat anterior secretarului general al Guvernului sa pregateasca schimbarea conducerii INS pentru "greseala grava" comisa in calcularea PIB pe 2011, aratand ca are nevoie ca la INS sa lucreze oameni pe care se poate baza.

Joi seara, premierul a anuntat o eroare de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut (PIB), care a revizuit in scadere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.

Pe de alta parte, INS a anuntat ca a respectat metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni) - iar diferentele intre ele sunt inerente si nu reprezinta erori de calcul.

INS precizeaza ca la estimarea PIB in varianta provizorie sunt intr-o mare masura surse indirecte, metode de estimare si extrapolare, in lipsa unor date primare complete, nedisponibile la acel moment. La varianta provizorie, prezentata in luna martie, PIB-ul a fost estimat la 578,5 miliarde de lei.

La varianta semidefinitiva, unde rezultatul a fost transmis in luna decembrie, in calculul PIB s-au utilizat surse de date primare disponibile mai complete si mai detaliate fata de varianta provizorie. In varianta semidefinitiva, valoarea PIB este de 556,7 miliarde de lei.

Diferende intre Guvern si INS au aparut inca din vara, pe perioada procesului de suspendare din functia de presedinte a lui Traian Basescu. Atunci oficiali din Guvern au criticat INS ca nu a finalizat referendumul privind populatia si nu poate prezenta date concrete privind numarul de votanti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri