Institutul National de Statistica (INS) a revizuit pozitiv valoarea nominala a Produsului Intern Brut aferent trimestrului al III-lea din 2015 cu circa 1,69 miliarde lei pe serie bruta, la 197,46 miliarde lei, astfel ca PIB-ul pe primele noua luni a avansat la aproape 500,18 miliarde lei.

Institutul National de Statistica (INS) a revizuit pozitiv valoarea nominala a Produsului Intern Brut aferent trimestrului al III-lea din 2015 cu circa 1,69 miliarde lei pe serie bruta, la 197,46 miliarde lei, astfel ca PIB-ul pe primele noua luni a avansat la aproape 500,18 miliarde lei.In varianta anterioara, estimarea PIB pentru trimestrul al treilea se cifra la 195,77 miliarde lei, iar pentru primele noua luni era de 498,49 miliarde lei. , conform Mediafax.

Estimarea privind cresterea economica din perioadele analizate a ramas aceeasi. Astfel, avansul economic din T3 2015 a fost de 3,6%, in termeni reali, fata de aceeasi perioada a anului trecut, atatt pe serie bruta, cat si ajustata. Comparativ cu trimestrul precedent, cresterea a fost de 1,4%.In primele noua luni, PIB-ul a crescut anual cu 3,7%, atat pe serie bruta, cat si ajustata sezonier.

In trimestrul al treilea, dinamica PIB nu s-a modificat fata de varianta anterioara comunicata de INS. Volumul valorii adaugate brute s-a diminuat cu 0,1 puncte procentuale, modificari mai importante fiind inregistrate in industrie (+0,3 puncte), comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (-0,7 puncte), informatii si comunicatii (-0,3 puncte), activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-0,6 puncte), activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (-0,6 puncte).

Volumul si contributia impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,9, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB in T3 2015, intre cele doua estimari, au inregistrat cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice, de la +0,5% la +0,3%, ca urmare a reducerii volumului sau de la 104,0% la 102,4%, importul de bunuri si servicii, de la +1,2% la +1,4%, ca urmare a cresterii volumului sau de la 103,1% la 103,6%, precum si exportul de bunuri si servicii de la +0,4% la +1,8%, ca urmare a cresterii volumului sau de la 100,9% la 104,6%.

Sursa foto: petrmalinak / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri