Autoritatile locale care mentin taxele si impozitele la nivelul din 2012 vor fi obligate sa aplice anul viitor un cuantum indexat cu inflatia, conform hotararii de guvern din luna decembrie, daca pe parcursul acestui an nu vor fi decise alte modificari, conform vicepremierului Liviu Dragnea.

Intrebat de jurnalisti daca autoritatile locale vor fi obligate anul viitor sa revina la cuantumul taxelor locale stabilite in hotararea de guvern din decembrie, in conditiile in care ordonanta aprobata miercuri de Executiv stabileste ca administratia locala poate reduce taxele locale doar in acest an, ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Dragnea a raspuns: "Daca in decursul acestui an nu apar modificari", scrie Mediafax.

El a mai aratat ca, la acest moment, pana cand ordonanta va fi publicata in Monitorul Oficial, este in vigoare hotararea de guvern prin care au fost indexate impozitele si taxele locale.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanta care stabileste ca "pentru anul 2013" autoritatile locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale si amenzilor prevazute in hotararea de guvern aprobata in 2012, "cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012".

Ordonanta a fost aprobata astfel intr-o forma modificata comparativ cu varianta avansata la sfarsitul anului trecut, prezentata public tot miercuri pe site-ul Ministerului Finantelor.

In varianta initiala, ordonanta stabilea ca in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare, iar autoritatile locale hotarasc cu privire la aplicarea indexarii.

Modificarea ordonantei este explicata de Guvern prin observatiile formulate in timpul consultarilor de catre ministerele initiatoare si avizatoare.

In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, miercuri, ca, in baza noii forme a ordonantei Guvernului, taxele si impozitele locale pentru anul viitor vor fi majorate, obligatoriu, cu 16%, iar in mod exceptional, doar in acest an, ele vor putea mentinute la nivelul anului 2012 de catre autoritatile locale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Prima galceava politica din 2013. Marul discordiei: taxele locale