Ca serie bruta, afacerile din comertul cu amanuntul au crescut in 2012 cu 2,9%, se arata intr-un comunicat al INS, citat de Mediafax.

Pe categorii de produse, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a inregistrat cea mai puternica crestere, de 6,7% pe ansamblul anului 2012 ca serie ajustata (plus 6,2% ca serie bruta), in timp ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 2,9% (2,4% ca serie bruta), iar vanzarile de produse nealimentare au avansat cu 1,9% (1,6% serie bruta).

In luna decembrie, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a scazut cu 3,2% fata de luna precedenta ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, respectiv cu 2,3% raportat la perioada corespunzatoare a anului anterior, potrivit datelor INS.

Ca serie bruta, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia pietei auto) au crescut in decembrie cu 2,6% fata de noiembrie si au scazut cu 4,3% raportat la perioada similara a lui 2011.

Raportat la nivelul din decembrie 2011, vanzarile cu amanuntul de carburanti au scazut cu 2,8% ca serie ajustata (minus 5,3% ca serie bruta), in timp ce comertul cu amanuntul la produse alimentare, bauturi si tutun a urcat cu 0,7% (minus 1,3% ca serie bruta), iar vanzarile de produse nealimentare s-au redus cu 4,1% (minus 6,3% ca serie bruta).

Fata de noiembrie, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au scazut in decembrie cu 3,1% ca serie ajustata (+19,5% ca serie bruta), comertul cu amanuntul cu produse nealimentare a scazut cu 4,5% (plus 1% ca serie bruta), in timp ce vanzarile de carburanti auto au coborat cu 3,6% (minus 17% ca serie bruta).